Het is geen nieuws dat jongensbesnijdenis vanwege religieuze overtuiging onder vuur ligt. Dit ‘barbaarse’ ritueel dat gepraktiseerd wordt door joden en moslims vinden velen niet meer van deze tijd. Besnijdenis is onomkeerbaar en tast de lichamelijke integriteit aan. Welke moderne ouder doet zijn zoon dat aan? En hoe noodzakelijk is besnijden eigenlijk? Ook daarover woedt een debat tussen kinderartsen. Allemaal leuk en aardig, maar je zult maar last hebben. En dat hebben, naast deze zevenjarige, maar liefst 11.500 jonge en oude Nederlandse mannen!

De NRC bericht dat een jongetje van zeven erge pijn heeft bij het plassen. De hormoonzalfjes van de kinderarts hebben niet geholpen, dus wordt de uroloog geraadpleegd. Zijn diagnose is dat de jongen besneden moet worden. Niks aan de hand denk je als leek, de diagnose van de specialist is maatgevend en de relatief simpele ingreep kan uitgevoerd worden.

Maar nee, besnijdenis zit niet meer in het basispakket van de zorgverzekering en de kosten van ongeveer 1100 euro komen voor rekening van de patiënt. Het College van Zorgverzekeringen, dat het basispakket samenstelt, heeft bepaald dat besnijdenis niet langer vergoed mag worden. Nederland zou Nederland niet zijn als er niet een slimme gedoogconstructie was verzonnen. Tot 1 juli van dit jaar werden de medisch noodzakelijke besnijdenissen gewoon uitgevoerd en onder een andere noemer gedeclareerd. Ook dat is nu voorbij dankzij de strengere declaratieregels.

En waarom zijn deze regels in het leven geroepen, denkt u?

Jarenlang voerden urologen religieuze besnijdenissen uit en declareerden deze als ‘medisch noodzakelijk’. Sinds 2005 worden religieuze besnijdenissen daarom uitgevoerd in speciale besnijdenisklinieken en worden ze niet meer vergoed.Op zichzelf prima, het betreft hier een eigen keuze.

Maar gemakshalve heeft het College van Zorgverzekeringen toen maar een streep gezet door de vergoeding van alle besnijdenissen. Ondergraaft de weerzin tegen ‘barbaarse’ rituelen hier de ‘ratio’ van het College van Zorgverzekeringen? Is er sprake van culturele vooringenomenheid? Graag uw opinie.

 

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.