Aan het woord is de Belgisch-Nigeriaanse schrijfster Chika Unigwe. In een vlammend betoog veegt ze de vloer aan met N-VA-kopstuk Liesbeth Homans, die verkondigde dat racisme een relatief begrip is, dat “vandaag vooral als een excuus voor persoonlijke mislukkingen wordt gebruikt”.

Niet alleen bij ons zijn de gemoederen verhit naar aanleiding van Zwarte Piet, racisme in de politiek en etnisch profileren bij de politie, ook bij onze zuiderburen smeult er van alles onder de oppervlakte.

De Standaard berichtte afgelopen week onder de titel ‘Dossier Racisme in Vlaanderen’ over de vele verschijningsvormen van dit vermaledijde woord.

Er was van alles te lezen: “Van goed geïntegreerd, toch gediscrimineerd” tot keiharde uitsluiting: “Ga terug naar je eigen land als je België niet goed genoeg vindt. Wees geen zuurpruim en lach eens wat meer: ‘Je woont toch in een rijk land!'”

Hoewel het ‘R-woord’ dezer dagen alom tegenwoordig is, vinden ‘wij’ toch dat ‘ze’ niet moeten overdrijven. Zoveel wordt duidelijk als je de discussies volgt.

Ook als Nederland door de Raad van Europa op de vingers wordt getikt en meer zou moeten doen om racisme te bestrijden, zijn de reacties in politiek Den Haag honend en afwijzend. Kortom: het valt allemaal wel mee in de Hollandse polder. En laten die allochtonen eens ophouden met hun geklaag, is nu de communis opinio. “Niet je afkomst of je geloof telt, maar je toekomst”, is de nobele gedachte, zoals onze premier het stelt. Wie vooruit wil komen, moet de handen uit de mouwen steken. Gewoon goed je best doen dus en participeren maar! Een probaat middel zou je denken, maar werkt het ook?

Het blijkt een wonderschone illusie. In De Standaard komt aan het licht dat geïntegreerde allochtonen, die studeren en de krant lezen, het vaakst gediscrimineerd worden. Wie een gekleurde huid heeft, krijgt moeilijker een stageplaats of een baan. Eens een allochtoon, altijd een allochtoon.

“Hoe sterk en geduldig moet je zijn om aanvaard te worden in deze maatschappij”, vraagt een vrouw zich af.

Het antwoord is simpel: onderga een geslachtsveranderende operatie en word een witte heteroseksuele man! Of is het wellicht toch realistischer om het advies van Chika Unigwe ter harte te nemen: een beetje meer empathie graag!

Het ‘R-woord’ relatief? Ach, misschien moet u nog even kijken naar het oppoetsen van artikel 1 van de Grondwet op het plein bij de de Tweede Kamer. Veel volksvertegenwoordigers waren er niet…

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.