Veel van deze jongens komen uit Amsterdam West. Een aantal van hen kende ik. Of ik kende mensen die hen kenden. We organiseerden eind januari een discussie avond in Podium Mozaïek over deze jongens. Want hoewel er zelden openlijk gesproken wordt over criminaliteit onder Marokkaanse jongeren leeft het onderwerp enorm. Ouders zijn bang dat hun kinderen het verkeerde pad kiezen. Jongens zijn bang om met verkeerde types in aanraking te komen en in het criminele milieu gezogen te worden.

Inmiddels wordt het taboe een beetje doorbroken. Af en toe kom ik nog iemand tegen die zegt dat het heus niet alleen Marokkaanse jongeren zijn die crimineel zijn. Nee, natuurlijk niet, dat is helemaal waar. Maar in Amsterdam West is het wel deze groep die fors oververtegenwoordigd is. En het is relevant om dat te benoemen, omdat het anders het zoeken naar een oplossing in de weg staat.

Paul Vugts is tamelijk somber, zijn beeld over de doorgeschoten misdaad is inktzwart. Maar toch heb ik gezien dat met heel vroeg en jong erbij zijn, veel leed voorkomen kan worden. Jongeren in Amsterdam West zijn kwetsbaar, vatbaarder voor het criminele pad dan misschien jongeren uit andere buurten. In de eerste plaats doordat op het  praten en erkennen van problemen en moeilijkheden een heel groot taboe ligt. Hulpverlening en autoriteiten dienen met man en macht buiten de deur gehouden te worden. Gezinnen leven vaak geïsoleerd. Kinderen en ouders praten nauwelijks met elkaar. Soms omdat ze zelfs letterlijk elkaars taal niet spreken. Veel kinderen vinden hun weg op straat. In een straatcultuur die niet altijd even vriendelijk is.

En juist daar valt een wereld te winnen.  Opvoeden in de buurt en op straat, samen met iedereen die een rol speelt in het leven van een kind of jongere. Veel ouders redden het niet alleen omdat hun kind zich aan hun gezag ontrekt en veelal op straat is. Buren, neven, nichten, leerkrachten, sportcoaches, snackbarhouders moeten de handen ineen slaan om de negatieve straatcultuur te doorbreken. Zodat jongens gecorrigeerd worden. Zodat ze niet vatbaar worden voor criminaliteit. Zodat iemand ze tegenhoudt. Want juist dat is vaak de ontbrekende schakel.

Op donderdag 19 juni spreken we hier verder over, bij het Kennisnetwerk Amsterdam. Kom vooral meedenken, want simpele oplossingen zijn er helaas niet.

Martien-Kuitenbrouwer-Linkedinn

Martien Kuitenbrouwer

historica en bestuurskundige, voorzitter Raad van Toezicht bij Combiwel

Martien Kuitenbrouwer was van 2006 tot 2014 stadsdeelvoorzitter van Amsterdam West. Ze is medeoprichter van het Public Mediation Initiative …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.