Promovenda Nora Asrami kon het niet laten zich met deze briefwisseling te bemoeien, en schreef daarom dit blog waarop Halsema diezelfde dag nog reageerde met deze brief. Gister verscheen de reactie van Bibi Maryam Amjar-Schobbers op de teksten van Femke Halsema en Nora Asrami. Kort daarna schreef Femke Halsema haar deze brief. Vandaag een nieuwe reactie van Bibi Maryam Amjar-Schobbers

Dag Femke,

Je vindt het jammer dat ik liever spreek van schoonheid dan dat ik strijd. Dat laatste weet je niet. Ik strijd wel degelijk: ik onderteken petities, geef aan goede doelen, ben lid van steun- en gebedsgroepen, steun vrouwen in nood moreel en materieel met kleine daden. Hoe strijd jij? Met de camera? Met (steeds minder) ontwikkelingsgelden? Al wat ik zeg is dat wij, van hieruit, heel weinig kunnen doen. Als we steeds moord en brand schreeuwen met tegelijkertijd het woord islam erbij, maken we het waarschijnlijk alleen maar erger.

De patriarchale, foute figuren waarover je het hebt zijn wel degelijk in het zadel geholpen door buitenstaanders, al is het indirect. Dat maakt echter niet elke vrouw automatisch tot een slachtoffer. Hoessein, Khadaffi, Assad zijn niet actief gelovig (alleen voor de show) en leven nergens de Koranische voorschriften na. Wij, in het Westen, vonden hen wel verlicht, modern. Moslimbroeders hebben nooit de kans gekregen het net zo bont (of bonter, of beter) te maken – ze zijn door een militair verjaagd, zoals op zoveel plekken. Vrouwen zouden het misschien wel rustiger, eerlijker hebben onder hen, God weet.

Wat islamitische vrouwen in Nederland willen is dat ze gezien en gehoord worden voor wat ze zijn: intelligent, ambitieus (als werknemer, -gever of als moeder), wijs. Luister goed naar hen, want het kost links stemmen (ik weet dat je uit de fractie bent). Jij gaat in op de misstanden, ik geef weer wat goed is. Met beide kanten weergeven is an sich niks mis, ware het niet dat het telkens de islam is die genoemd wordt, zowel door rechts als door links – beide met eigen bedoelingen- wanneer het miserie betreft.

Jij wil wat geven, omdat je zoveel hebt. Dat is mooi en nobel. Wellicht hebben die vrouwen ook wat te geven. Wil jij dat ook hebben? Wat ik wil zeggen is dat de gewone, normaal functionerende vrouw niet zit te wachten op een verandering van buitenaf (zo dit al mogelijk is). Dit is geen dooddoener, dit gaat over het gros van de moslims! De eigen elite kan misstanden waarnemen en van binnenuit aanpakken –wij, hier, niet, zeker niet als we de Koran niet kennen. Zo is flirten zowel voor mannen als voor vrouwen not done –en natuurlijk gebeurt het toch, het Boek is een leidraad (inderdaad, er hoort geen dwang in godsdienst te zijn, staat er letterlijk).

Er lopen op dit moment allerlei shows met Nederlanders die de misstanden elders aan de kaak stellen: Peter R. de Vries, John van den Heuvel. Wat hier zo aan opvalt is dat er veel ophef wordt gemaakt op de draaidag, en daarna volgt niets. Wat ik jou wil vragen is: wat zeiden de dames die je geïnterviewd hebt, heb je hen gevraagd wat ze nodig hebben? Hoe kunnen we (!) hen helpen?

Vrede zij met ons allen,

Bibi Maryam Amjar

Bibi Maryam Amjar-Schobbers

Docente Engels

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.