Iedereen die ook maar enigszins politiek geëngageerd is, kent de machtigste vrouw van Nederland: Neelie Kroes. Tot 2014 was Kroes Europees commissaris voor de Digitale Agenda en in 2007 stond ze op nummer 59 van de gezaghebbende Forbes-lijst The 100 Most Powerful Women. Deze bewonderenswaardige Nederlandse politica is een toonbeeld voor vrouwelijk leiderschap en daarom mag zij niet ontbreken in de nieuwe Nieuw Wij-serie over vrouwelijke helden.

Haar politieke carrière en haar huidige geprivilegieerde maatschappelijke positie heeft Kroes te danken aan haar vitale inzicht om daadkrachtig kansen te grijpen. Ik ben ervan overtuigd dat deze eigenschap van Neelie Kroes haar doeltreffend heeft geholpen om een politica te worden waar de wereld niet omheen kan. Opvallend is dat Neelie Kroes zich in tegenstelling tot de meeste hedendaagse politici, spaarzaam profileert op sociale media.

Onze digitale voetprint
We leven in een wereld waarin onze ‘successen’ voor een groot deel worden gemeten op sociale media. Onze digitale voetprint bestaat uit o.a. het vergaren van likes op met name selfies en het vergroten van followers. En wie de meeste volgers heeft, is al gauw een social media influencer. Je bent al een influencer als je dagelijks een filmpjes van jezelf uploadt waarin je een maaltijd nuttigt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook meedoe aan de normalisering van de zelf-geobsedeerde samenleving. Ik realiseer me wel dat dit niet mijn manier is om een betekenisvolle carrière op te bouwen.

De vraag die ik mezelf regelmatig stel is dan ook: is het mogelijk om binnen deze narcistische samenleving nog een rol van betekenis te kunnen spelen? Hiermee bedoel ik dus niet met opinies strooien door continu conflicten te benadrukken of deze uit te vergroten, maar eerder door op een holistische doch kritische manier te kijken naar de plek die wij innemen in deze samenleving.

Het antwoord op deze vraag is voor mij te vinden op o.a. de Twitter tijdlijn van @NeelieKroesEU. Voor mij is Kroes een toonbeeld van vrouwelijk leiderschap. Ze beheerst het politieke vak tot in de finesse. Haar zie ik niet uitglijers a lá Stef Blok maken. Daarnaast klopt ze zichzelf ook niet op de borst met al haar dagelijkse werkzaamheden als politica, terwijl ik de huidige generatie politici op sociale media niks anders zie doen dan foto’s en video’s delen van elk werkbezoekje die ze afleggen.

De Rotterdamse nuchterheid van Neelie Kroes is daarom een verademing. Ze is recht voor haar raap -tijdens interviews-, weergeeft haar politieke visies zonder al teveel emotie en tijdens politieke praatprogramma’s zie ik haar niet gesprekspartners neerhalen om haar eigen politieke standpunten kenbaar te maken. Met haar eigen arbeidsethos kaart ze op een positieve manier ongelijkheid aan. De thema’s van haar berichten op Twitter zijn bijvoorbeeld zorgvuldig gekozen en staan in het teken van het aanmoedigen van vrouwelijk leiderschap. Kroes gebruikt haar digitale voetprint dus om vrouwen te empoweren en ze erop te attenderen dat de tijd is aangebroken om meer affiniteit te ontwikkelen voor technische beroepen in de digitale sector. Immers onze maatschappij is steeds verder aan het digitaliseren en binnen deze sector zijn vrouwen op sleutelposities nog ondervertegenwoordigd.

Zo gek klinkt het toch niet als ik hoop dat Neelie Kroes de eerste vrouwelijke minister-president van Nederland wordt. Een drijfveer naar een betere wereld begint bij ‘I have a dream’….

mahesvari

Mahesvari Autar

CAMJO-journalist en eigenaar van DesiYUP

Mahesvari Autar is freelance CAMJO journalist. Zij heeft gewerkt voor diverse NPO programma’s als redacteur en programmamaker en is …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.