Op 13 juni opent de New Urban Café zijn deuren. Een inspirerende ruimte in Amsterdam-Noord waar je terecht kunt voor inhoudelijke en inspirerende gesprekken en leesvoer van de ‘Heilbron collectie’.

De Heilbron collectie ontsluit ‘zwarte’ literatuur, kennis en informatie, toegankelijk voor studie en inzage. De circa 2000 aanwezige boeken gaan over racisme en race issues, slavernij en (de)kolonisatie, gender en feminisme, sociale wetenschappen en ontwikkeling, Nederland, Europa, Zuid-Amerika, Afrika en meer. De collectie is bedoeld als startcollectie die kan groeien door giften en samenwerkingen met anderen.

De huidige collectie is de nalatenschap van sociaal wetenschapper Waldo Heilbron die de geschiedschrijving en sociale wetenschap wilde dekoloniseren door alternatieve methodologiëen te gebruiken en vanuit een kritisch perspectief te schrijven. Als socioloog verbonden aan de Universiteit van Amsterdam deed hij onderzoek naar de trans-Atlantische slavenhandel en haar erfenis. In zijn laatste werk De Toekomst van het Verleden, reflecties over Nederlands slavernijverleden en erfgoed (2006) schreef hij:

“De trans-Atlantische slavenhandel en slavernij hebben diepe sporen nagelaten; in de samenleving en in de individuele levens van velen die zich erfgenamen weten van deze geschiedenis. In het publieke debat over het Nederlandse slavernijverleden, dat aan het eind van de vorige eeuw in heftigheid toenam, wordt over dit deel van de geschiedenis gesproken als een in belangrijke mate ‘verzwegen verleden’. Veel wat verzwegen is wordt vergeten. (…) Bij het verdiepen van de kennis over ons ‘verzwegen verleden’, zijn wij aangewezen op nieuwe manieren van denken en onderzoek verrichten.”

In het New Urban Café zullen in de geest van Heilbron maandelijks activiteiten worden georganiseerd zoals Kiza’s Afropoliton diners, leesgroepen, movie breakdown’s en je kunt er terecht voor een goed gesprek. De New Urban Café is een project van New Urban Collective en SEED4Growth. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: Facebook
Nog geen reactie — begin het gesprek.