Het MAS | Museum aan de Stroom belicht de pelgrimage naar heilige plaatsen. Je ontdekt heiligdommen die sinds eeuwen een magnetische aantrekkingskracht uitoefenen en treedt in het voetspoor van pelgrims. Volg hun belevenissen in zeldzame documenten en waardevolle kunstwerken uit de hele wereld. In de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience krijg je een unieke inkijk in de vorm, de inhoud, het gebruik en de studie van de Tenach, Bijbel en Koran. Op de twee plekken hoor je ook persoonlijke verhalen over de betekenis van de pelgrimstocht en Het Boek voor gelovigen vandaag in Antwerpen.

Ook in Antwerpen zijn het jodendom, het christendom en de islam ruim vertegenwoordigd. De tentoonstelling ‘Heilige Plaatsen | Heilige Boeken’ is een ambitieus project waar diverse erfgoedorganisaties en de drie geloofsgemeenschappen aan meewerken.

Heilige plaatsen – MAS | Museum aan de Stroom

Het MAS biedt een venster op de levende traditie van de pelgrimage. Joden, christenen en moslims voelen zich sterk verbonden met hun heilige plaatsen. Pelgrims leggen een lange reis af om er goddelijke krachten te ervaren. De tentoonstelling volgt hun reis van het vertrek en het bezoek aan het heiligdom tot aan hun thuiskomst. Waarom trekken bepaalde plekken mensen zo aan? Wat maakt plaatsen als Jeruzalem, Rome of Mekka zo bijzonder? Waarom bezoekt men het graf van heiligen? Reis met de pelgrims mee door de tentoonstelling en beleef hun gevoelens van hoop, extase en loutering.

Heilige boeken – Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De drie heilige boeken, Tenach, Bijbel en Koran, geven elk op hun manier zin aan de relatie tussen God en de mens. De goddelijke openbaringen werden eeuwen geleden in boekvorm gegoten. Deze tentoonstelling illustreert de complexe verbondenheid van de drie boeken en vertelt wat hun betekenis is voor miljarden gelovigen. De intieme sfeer van de Nottebohmzaal biedt het ideale kader voor de eeuwenoude, sacrale teksten, manuscripten en gedrukte boeken.

De tentoonstelling Heilige Plaatsen Heilige Boeken staat onder Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin.

Bron: MAS

Logo_Personen

Redactie Nieuw Wij

Heeft u ook een nieuwstip? Of wilt u zelf publiceren? Laat het ons weten via de contactpagina.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.