De heilige natuur
“De heilige natuur is een compact boek waarin diverse levensbeschouwingen en religies bij langs worden gegaan als voorbeeld van de verwevenheid van de natuur met de ideeën over God en heiligheid. Eigenlijk is dat de sterkste tendens in alle tradities ter wereld, behalve in het Westen. De kanttekening is dat de westerse religies dat eerst wel deden, maar sinds de Verlichting mythen zijn gaan beschouwen als ‘nutteloos en achterhaald’ (…) Maar om de klimaatcrisis op te lossen moeten we van ons westerse wereldbeeld af en leren van hoe andere religies naar de natuur kijken.”
Roos Berendsen over De heilige natuur van Karen Armstrong, 4 juni 2022.
Geld en Go€d
“Bijbelverhalen gaan over de moeizame zoektocht naar het goede leven van gewone mensen van alle tijden. Precies daarover gaat het ook in de economie. Over hoe mensen samenleven en samenwerken, hoe ze samen het leven vormgeven en inrichten.” En: “Alain Verheij schrijft met aanstekelijk enthousiasme. Hij schakelt soepel tussen bijbel en actualiteit. Daarbij spaart hij nadrukkelijk zichzelf niet. Want als je eenmaal in de spiegel van de bijbelse verhalen leert kijken, ontdek je van alles waar je zelf aan werken moet.”
Bert Altena over Geld en Go€d van Alain Verheij, 16 mei 2022.
Met Nederland in therapie
“Kiza Magendane werd in 1992 in Congo geboren. Op jonge leeftijd vluchtte hij met een deel van zijn familie naar Tanzania om aan het geweld van de oorlog te ontsnappen. In 2007 kwam hij naar Nederland als minderjarige asielzoeker. Sindsdien heeft hij zich, met hulp en ondersteuning van anderen, maar vooral door eigen wilskracht en ambitie, ontwikkeld tot een spraakmakend publicist. Met Nederland in therapie is zijn eerste boek, waarin hij zijn reis van vluchteling naar volwaardig burger van Nederland beschrijft.”
Bert Altena over Met Nederland in therapie van Kiza Magendane, 13 december 2021.
Radicaal anders
“Niet de angst voeden voor wat komt, maar optimisme en hoop centraal stellen. Dat is wat Robbert Bodegraven voor ogen heeft met het boek Radicaal anders, 12 visionaire denkers over klimaat en rechtvaardigheid. De visionaire denkers met wie Bodegraven indringende gesprekken voert zijn allemaal vrouw. En dat levert een verrassend boek op van vrouwen met een visie, maar wel van elkaar verschillend in de manier waarop ze naar de huidige klimaatcrisis kijken.”
Piet Halma over Radicaal anders van Robbert Bodegraven, 22 januari 2022.
Slavernij en beschaving
“Karwan Fatah-Black (…) verzet zich tegen het klassieke verhaal over slavernij, zoals onder andere opgetekend is door Piet Emmer en Henk den Heijer. Het is voor mij als leek moeilijk uit te maken of hij ten volle recht doet aan zijn beide collega’s, maar dat maakt zijn eigen visie niet minder interessant.” En: “Al met al prikt Fatah-Black de vermeende onschuld en weldoenerij van de Europese beschaving met overtuiging door.”
David Renkema over Slavernij en beschaving van Karwan Fatah-Black, 6 januari 2022.
Een koffer vol citroenen
“Met ‘Een koffer vol citroenen’ brengt schrijfster en programmamaakster Hassnae Bouazza, een eerbetoon aan haar moeder, die net als veel van haar generatiegenoten, zwaar onderschat werd in de ogen van de buitenwereld, maar die haar entourage onmiskenbaar en liefdevol beïnvloed heeft. Ze laat een rijke erfenis achter aan wijsheden, herinneringen, geuren en smaken, waarmee de schrijfster zich getroost voelt tijdens een turbulent rouwproces. Met dit boek trekt ze op haar beurt haar moeder uit de luwte en maakt haar zichtbaar.”
Maria Bouanani over Een koffer vol citroenen van Hassnae Bouazza, 27 mei 2022.
Minjan
“De Vlaamse journaliste Margot Vanderstraeten oogstte in 2017 internationaal succes met haar boek Mazzel Tov. Ze schetst daarin een indringend beeld van de gesloten wereld van de chassidische Joden in Antwerpen. Door het succes van bestseller Mazzel Tov en de lezingen die ze naar aanleiding daarvan overal gaf, ontstonden nieuwe contacten in de orthodox-Joodse gemeenschap, die het materiaal leverden voor haar jongste boek Minjan.”
Bert Altena over Minjan van Margot Vanderstraeten, 29 september 2021.
Forgiveness and reparation
“De combinatie van titel en auteur van dit boek impliceert dat het hier gaat om een boek over de waarheids- en verzoeningscommissie in Zuid-Afrika, waarvan de vader van Mpho Tutu voorzitter was. Dat is zo. Tegelijk biedt Forgiveness and reparation, the healing journey ook inzichten voor hoe we samen in Nederland aan een helende reis kunnen beginnen om goed te kunnen omgaan met ons slavernijverleden.”
Kathleen Ferrier over Forgiveness and reparation van Mpho Tutu van Furth, 12 juli 2022.
Jona zonder walvis
“Mounir Samuel, bekend als onder andere politicoloog en Midden-Oostendeskundige, heeft een nieuw boek uitgebracht: Jona zonder walvis. Met de ondertitel ‘Profetie voor Nederland’ duidt hij dat dit boek over de ernst van de klimaatcrisis een bijbels tintje heeft. Hij refereert aan het Bijbelverhaal van Jona en de walvis, waarin profeet Jona de opdracht krijgt van God om de inwoners van Nineve te waarschuwen voor de verwoesting van de stad.”
Roos Berendsen over Jona zonder walvis van Mounir Samuel, 22 april 2022.
Vele talen, in alles de liefde
“De Remonstranten vormen een kleine geloofsgemeenschap, maar met wortels diep in de vaderlandse geschiedenis. In het heetst van de reformatiestrijd in Nederland vertegenwoordigden zij de ‘rekkelijke’ positie. Nog steeds is dit vrijzinnige genootschap wars van scherpslijperij. In de bundel Vele talen, in alles de liefde klinkt dat niet alleen in de titel door. Een titel die ontleend is aan een bekende tekst van de apostel Paulus, uit het hooglied van de liefde.”
Bert Altena over Vele talen, in alles de liefde van de Remonstranten, 14 juni 2022.
Als uitsmijter twee fundamentele boeken die een aparte vermelding verdienen:
De inclusiemarathon van Kauthar Bouchallikht en Zoë Papaikonomou. Het boek is uitgeroepen tot Managementboek van het Jaar 2022. De auteurs weten goed uit te leggen wat diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid op de werkvloer betekenen. Lees het interview dat Theo Brand hield met de beide auteurs.
De moderne theologen onder eindredactie van Marcel Poorthuis en Wilken Veen. Negentig vooraanstaande, internationaal bekende, theologen passeren de revue. Mechteld Jansen in haar recensie: “Je moet het lef maar hebben om een staalkaart van theologische stromingen te presenteren (…). Maar de hier geboden selectie is met open vizier gemaakt.” En: “De missie van dit boek is duidelijk: Nederland bevrijden van het theologisch provincialisme.”