Vindt u het vreemd dat we aan minderheidsstress lijden? U hebt het misschien gelezen, er is weer een onderzoek geweest en daaruit blijkt dat ‘LHB-individuen’, – ja, zo staat het er echt – lees: lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen – meer gezondheidsproblemen hebben. Dit is volgens de promovenda terug te voeren op minderheidsstress, veroorzaakt door discriminatie of de angst daarvoor. Tijd voor een therapietje bij ‘Different’ van de firma tot Heil des Volks misschien?

Maar als theoloog ben ik natuurlijk boodschapper van het goede nieuws! Een wonder is geschied. Er breken ‘trans-seksuele’ tijden aan dankzij een Eurovisie songfestival, dat uit haar as is herrezen. We worden verlost van binnenlandse navelstaarderij en er ontstaan weer vergezichten.

Sommigen zullen dit beschouwen als tekenen van de naderende eindtijd, maar ik zie een wenkend perspectief. Ook al leert de geschiedenis dat in tijden van crisis de samenleving zich in zichzelf keert en neigt naar het conventionele en het bekende – de weg-met-de-ander-mentaliteit en het verlangen naar nostalgie – er is ook een keerzijde. In barre tijden groeit de behoefte aan iemand van een andere wereld. Iemand die ons verbeeldingskracht schenkt en aanspoort om te experimenteren met het onbekende en het ambigue. Een extravagant rolmodel.

En jawel – eerst was er: top- en rolmodel Andrej Pejic. U weet wel, bekend van de oer-Hollandse Hema reclame voor push-up bh’s. Hij tart de gender-code door zowel op mannelijke als vrouwelijke catwalks te lopen. Volgens Jean-Paul Gaultier is zijn schoonheid niet van deze wereld. Hij/Zij is ronduit hemels. En nu is Conchita Wurst zijn nieuwe muze.

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, maar eigenlijk hadden de christenen onder ons het wel kunnen weten, want staat er niet in de brief aan de Galaten: “In Christus is Jood noch Griek, slaaf noch vrije, mannelijk noch vrouwelijk”?

Dus als de Messias zal komen dan is Hij/Zij voorbij mannelijk en vrouwelijk en toegerust met de goddelijke stem van Conchita. Zij/Hij belooft ons een toekomst van vrede en vrijheid.

Laat die Messiaanse tijden maar aanbreken! Begrijpt u nog waar al die orthodoxe gelovigen zich over opwinden? En als die Messiaanse tijden nog even op zich laten wachten?

Geeft niets. Het Zomercarnaval is in aantocht en iedereen doet aan genderbending en crossdressing en voor allen die nog niet uit de kast willen komen, is het goede nieuws: gelaatsbedekking is toegestaan! Vermom U, luid het devies. Leef U uit, kruip in de huid van een Ander. Die drie dagen. En als het goed bevalt mag het ook voor langer. Dan zal de wereld misschien een beetje minder vijandig worden.

Ja, alleen onze verbeeldingskracht kan de wereld redden!

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.