Allemaal grappig bedoeld natuurlijk; de Belgische krant De Morgen plaatste een apencartoon van Barack en Michelle Obama. Hier te lande maakte onze premier zich op de persconferentie naar aanleiding van de nucleaire top onsterfelijk belachelijk met zijn opmerkingen over ‘ons’ nationale kinderfeest: ‘Piet is nu eenmaal zwart, daar kan ik niets aan veranderen’. Zijn vrienden op de Nederlandse Antillen hoefden zich lekker nooit af te schminken als ze voor Zwarte Piet speelden. Later volgden de excuses, zowel door Mark Rutte als door de hoofdredactie van De Morgen.

De Belgische schrijfster Chika Unigwe, die sinds kort naar de Verenigde Staten is verhuisd, verwoordt het probleem treffend: ‘Er is een bepaald niveau van raciale dementie in België. Er is een onvermogen om te beoordelen wat raciaal beledigend is en wat niet’.

Inmiddels weten we dat het in Nederland niet veel beter is. We ontkennen het en eigenlijk willen we het ook niet echt weten. Het negeren van racisme is de belangrijkste strategie om ermee om te gaan. Niet dus. Bovendien vinden ‘we’ het hopeloos ouderwets, we zijn het racisme toch lang voorbij?! Alleen politiek-correcte-ivorentoren bewoners maken er een punt van en zo is het frame weer helder. We willen er niet aan dat de ideologie van het witte Westerse superioriteitsdenken nog immer springlevend is.

Maar er gloort hoop! Een paar weken geleden las ik een artikel in het Belgische opinieblad Knack van bioloog en schrijver Dirk Draulans waarin hij een onderzoek van Science onder de aandacht brengt.

Zoals eerder onderzoek al jaren geleden aantoonde, stammen alle mensen af van een gemeenschappelijke voorouder uit Afrika die daar tussen 200.000 en 60.000 jaar geleden woonde. Onze voorouders waren zwart, door klimaatverschillen ontstonden de rassen. Science publiceert nu een kaart van de vermenging van diverse moderne-menspopulaties gedurende de voorbije 4000 jaar. Te zien zijn de gevolgen van migraties zoals het Europese kolonialisme, de slavenhandel, Mongoolse veroveringstochten en handelsactiviteiten langs de Zijderoute naar China. De software waarmee de genetische gegevens van 1500 mensen uit 95 bevolkingsgroepen gescreend werd, heet ‘Globetrotter’. En wat blijkt? De mensheid evolueert naar grootschalige genetische vermenging als gevolg van globale migratie. Volgens sommige wetenschappers is het concept mensenras ten dode opgeschreven. Wij evolueren naar een universele mens – de ‘mokkamens’ -, want wij zullen er allemaal lichtbruin uitzien. Lang leve de onvermijdelijke evolutie! Maar aangezien evolutie een langzaam proces is, hebben we besloten het daar niet bij te laten. Op Nieuwwij.nl gaan we de komende tijd al onze scheppingskracht inzetten om nog meer kleur te bekennen! Want, om met de Zuid-Afrikaanse dichter Antjie Krog te spreken: ‘Kleur komt nooit alleen’.

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.