Niet alleen de uitstraling is veranderd, ook inhoudelijk varen we een nieuwe koers. Ons maandelijkse thema verdwijnt, daarvoor in de plaats komen series. Deze maand starten we met een serie over wonen. Hoe gaan we in Nederland om met woonwensen van oudere migranten? Hoe kunnen zij zich thuis voelen? Wat is er eigenlijk met de zogenaamde ‘halalwoningen’ gebeurd waarover zoveel commotie ontstond? En hoe ziet de toekomst eruit van ‘islamitische en hindoeïstische architectuur’?

Geen overbodig onderwerp nu net uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de angst voor de islam nog immer aanwezig is onder maar liefst 67% van de Nederlanders. Misschien tijd om eens te buurten en elkaar thuis te ontmoeten?

Politicologe Markha Valenta doet in haar essay ‘Kanaries in een kolenmijn’, in het deze week te verschijnen boek Alsof ik thuis ben… onder redactie van Manuela Kalsky, een interessante observatie omtrent het tumult over de ‘halalwoningen’. Eind vorig jaar berichtte Het Parool over een Amsterdamse woningbouwcorporatie die ‘halalwoningen’ wilde bouwen. De benaming was van de krant, evenals de kop boven het artikel: ‘Klein Mekka in West’. Het gevolg was dat er een heftige publieke en politieke reactie kwam, waarbij met name de Amsterdamse VVD en CDA stevige kritiek leverden op deze zogenaamde ‘voorkeursbehandeling van moslims’. Het verweer van de woningbouwcorporatie dat het om een geslaagd renovatie project ging, waarbij rekening was gehouden met de heterogene samenstelling van de bewoners, die heel tevreden waren met de aanpassingen (een schuifdeur, een schoenenkast en een waterkraantje), maakte geen indruk.

Volgens Valenta toont deze situatie aan dat een pragmatische omgang met etnische en religieuze diversiteit op dit moment erg gevoelig ligt in het publieke debat.

Hoewel diversiteit op lokaal niveau op allerlei manieren productief wordt vorm gegeven, speelt het op politiek en nationaal niveau nauwelijks een rol. Laat staan dat er reflectie over mogelijk is. Daarom stelt zij dat een omslag in het denken noodzakelijk is. Hoe ze dat voor zich ziet, kunt u lezen in haar artikel in bovengenoemde bundel.

Zoals u van ons gewend bent, berichten wij niet alleen uit de Hollandse polder, maar speuren we ook naar een nieuw wij over de grenzen. Vanaf deze maand is voormalig CDA Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier onze correspondent vanuit haar standplaats Hong Kong. Onze reporter Mahesvari Autar houdt haar blik gericht op India en maakte een video-interview met de bekende vrouwenrechten activiste Anandmurti Gurumaa, die zich ook inzet tegen het aborteren van vrouwelijke foetussen.

Het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) viert op 7 september haar 25-jarig bestaan met een symposium: Alsof ik thuis ben… onder de bezielende leiding van Naima Azough. Graag tot ziens in De Nieuwe Liefde en uiteraard kunt u er op deze site alles over lezen.

We hopen dat u zich weer snel thuis voelt op Nieuwwij.nl en dat u vriend wordt! Want ook die mogelijkheid biedt onze vernieuwde website nu onder de button: Word Donateur.

 

N.B. De transitie naar een vernieuwde website verloopt niet altijd even vlekkeloos, maar wij spannen ons in om zo snel mogelijk alles weer bij het ‘oude’ te hebben en vooral alle content beschikbaar te stellen. Werk in uitvoering dus.

I.Overdijk-Twitter

Ida Overdijk

Eindredacteur religie & cultuur TV

Ida Overdijk is eindredacteur religie & cultuur TV, tot 2016 bij de IKON, nu bij EO.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.