Een van de vragen gaat over de kerkleiding en het ‘blind zijn voor de gevaarlijke kanten van de islam’. De Reuver antwoordt:

“Natuurlijk heb ik ook de vraag: hoe zit het met de verknooptheid met geweld en de islam. Maar je zult het gesprek over islam en geweld pas echt kunnen voeren als je aanvaardt dat de islam ook een godsdienst is die vrede wil. De Koran en de Bijbel lijken op ethisch vlak op elkaar. Als je de Tien Geboden neemt en de Koran, dan kom je eigenlijk op hetzelfde uit. Op die manier kun je het gesprek aangaan, ook met moslims: ‘Hé, hoe kan het dat mensen radicaliseren?’ Zet de islam toch niet zo weg!”

Verder geeft De Reuver aan: “Natuurlijk, ik ben ook wel eens bang. Er zijn toch wel veel mensen die Allahu akbar roepen en dan beginnen te schieten. Ik heb ook contacten met moslims. Dan hoor ik ook dat zij dit verwerpen. Ik vind het mijn taak als kerkleider om de nuance te laten horen. Dat is niet omdat ik zelf geen uitgesproken standpunt heb, maar wel omdat we sámen moeten leven.”

Op de voorpagina van Trouw opvallend genoeg een artikel met de kop: ‘Pro-islamkoers splijtzwam binnen Protestantse Kerk’. Een artikel waarin de predikanten Henk-Jan Prosman uit Nieuwkoop en Willem Maarten Dekker uit Waddinxveen reageren op het interview met De Reuver.

Hoogleraar Spiritualiteitsstudies Peter Nissen reageerde vanmorgen verontwaardigd op facebook: “Wat zal PKN-scriba René de Reuver de pest in hebben. Je geeft een genuanceerd interview aan een journalist van het dagblad Trouw. Vervolgens belt die journalist, gedachtig het adagium ‘hebben we geen rel, dan maken we er een’, twee notoir rechtse predikanten (waarvan er een al eerder zijn sympathie voor de PVV via de media heeft geëtaleerd) en zet hun opinie met vette letters op de voorpagina. En plotseling lijkt de PKN gigantisch verdeeld te zijn over de islam. Ti-ta-trouw-tovenaar.”

Klik hier om het artikel op de voorpagina te lezen.

Bron: Trouw

Al 40 reacties — praat mee.