Ik lees de column van Jean Jacques Suurmond en besluit spontaan mijn ergernis hierover te uiten. Onherroepelijk als bij een echte brievenbus. Las het net nog even weer over. Gelukkig ben ik het nog met mezelf eens. Afwachten of hij reageert…
Bij e-mail werkt het omgekeerd. Daar slaat nooit eens een bericht dood. Het meest onbenullige mailtje roept een reeks van respons mails op. Waarop de ontvanger dan weer het gevoel heeft te moeten reageren, enzovoort. Ik besluit deze keer spaarzamer en beknopter dan ooit te zijn in mijn reacties. Eén van de weinige berichten waarop ik reageer is een uitnodiging voor het vijfde jaarlijkse symposium van het tijdschrift Religie & Samenleving. Had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Krijg het door van een UvA collega. De titel is ‘Vrijzinnigheid heeft de toekomst’. Is op 28 mei in het Lipsiusgebouw van de Rijks Universiteit Leiden. (informatie[email protected]).
‘Met vrijzinnigen val je van de ene gaap in de andere’. Jean Jacques Suurmond in zijn column. Mij gebeurt het omgekeerde. Godsdienstsociologie vind ik meestal vrij saai, maar de menukaart van dit symposium ziet er goed uit. Ik denk dat ik kies voor Wibren van der Burg. Zijn opmerking dat we in Nederland voor het eerst sinds tijden in een meerderheidscultuur leven – ‘met kenmerken als liberaal, egalitair en seculier’- snijdt hout. En de titel van het proefschrift van Karen Pärna intrigeert mij: ‘Believing in the Net. Implicit Religion and the Internet Hype’. Zij belooft een sessie onder de noemer ‘Media is the message’. Ik besluit te gaan. Nu nog afwachten of dat gebeurt. That’s life.

Jonneke Bekkenkamp

Assistent professor Universiteit van Amsterdam

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.