Mijn studenten van de bachelors Theologie/Religie en Levensbeschouwing kregen de opdracht om een persoon tussen de 20 en 35 jaar interviewen. Het gesprek moest gaan over de vraag of en hoe hun geloofs – of levensovertuiging in de loop van hun leven was gegroeid en veranderd. Daarna zocht ik in de interviews naar grote lijnen, overeenkomsten en verschillen. Wat blijkt?
– 15 mensen geloven ongeveer hetzelfde als hun ouders geloven
– 10 mensen zijn zoekende of welbewust ongelovig
– 25 mensen hebben een geloofsovertuiging of lidmaatschap anders dan hun ouders
Van de vijftien mensen die lid zijn van dezelfde kerk of geloofsgemeenschap als hun ouders, zeggen enkelen dat zij zonder al te veel nadenken in het spoor van hun opvoeding zijn verder gegaan. Anderen leggen uit dat zij heel bewust de keuze gemaakt hebben. Ongeveer 10 mensen hebben zich welbewust losgemaakt van de geloofsgemeenschap van herkomst of ze zijn zoekende:
Hoe komt het volgens jou dat je niet meer gelooft?
” Tja, het was iets wat me in de weg zat. Ik zag alle verplichtingen en ik zag alles wat me onthouden werd. En daarbij zag ik het leven wat mijn vrienden leidden, dat was compleet anders. Dat was spannend voor mij, dat wilde ik ook.
Ook wil ik zelf het leven, en mijn eigen leven in de hand hebben. Ik ben degene die keuzes maakt, ik bepaal waar ik heen ga, en als dat verkeerd uitpakt ben ik daar zelf de veroorzaker van, niet God.” (man, 24)
Bij de andere 25, dus de helft van alle interviews, is opvallend genoeg hun overtuiging welbewust anders dan die van hun ouders. Mensen kunnen losser of in een enkel geval ook orthodoxer zijn geworden, mensen zijn van de Pinksterkerk van hun ouders overgegaan naar een evangelische groep, ze zijn van niks New Age met een geloof in chakra’s geworden, een meisje werd van katholiek gothic en iemand die Nederlands Hervormd is opgevoed werd juist katholiek, iemand die losjes christelijk is opgevoed werd moslima.
“Ik ben zelf op een gegeven moment geïnteresseerd geraakt in Oosterse religies, filosofieën, denkwijzen, hoe je dat ook wilt bestempelen. Wanneer was dat ongeveer? Dat is moeilijk, want ik raakte al op vroege leeftijd geboeid door New Age en daarin zitten al bepaalde Oosterse denkwijzen besloten, maar echt dat ik meer naar de bron ging van de oosterse filosofie, dan denk ik dat ik een jaar of 15, 16 was.” (vrouw, 23)
We zien dat deze mensen goed kunnen uitleggen wat hun levensovertuiging inhoudt en welke keuzes zij maken. Ik vind dat opvallend in een land waarvan men zou denken dat geloof en religie er niet zo veel meer toe doet.
Lees hier meer over het onderzoek van Alma Lanser bij het DSTS.