Wilders vergelijken met Hitler, zoals de Amsterdamse PvdA-bestuurder Sidali in eerste instantie deed, vind ik zelf dommer dan de uitglijder van de moslimhater. Doordat Sidali de generaliserende oneliner van Wilders onder een vergrootglas legde en hem vergeleek met een dictator die miljoenen mensen de dood heeft ingejaagd, trapte deze Marokkaanse Nederlander direct in Wilders’ val en zoog deze sluwe vos abrupt alle aandacht tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dit, terwijl zijn anti-islampartij slechts in twee steden, in Almere en Den Haag, meedeed en zijn partijleden daarna wegliepen van hem.

Ook aangifte doen, zoals het college van Nijmegen wil doen, tegen deze Marokkanenhater is zinloos. Dat is namelijk precies wat hij wil bereiken; genieten van een groot podium en het einde van het liedje kennen we allemaal. Wilders mag zeggen wat hij wil, hoewel ieder verstandig mens erover eens is dat wat hij zei inderdaad racistisch is.

Al eerder is, zonder succes, aangifte gedaan tegen Wilders vanwege zijn anti-islamfilmpje Fitna. Ook toen mocht deze mediaverslaafde na vele uren op de televisie van de rechter ongestraft naar huis gaan en zijn onzin ‘onder het mom van vrijheid van meningsuiting’ blijven verkondigen.

In dit land mag je kennelijk veel zeggen zonder dat je je hoeft te verantwoorden, laat staan opgepakt wordt of in de cel belandt. Dat is prachtig,maar heeft ook een keerzijde. Je mag in het publieke domein zelfs zeggen dat je bevolkingsgroepen, zoals zigeuners of Limburgers, of bepaalde religies, zoals de islam of het jodendom, of zelfs alle homo’s intens haat. Nog veel dommere uitspraken en onzin toeteren, is ook allemaal mogelijk in dit land waar iedereen verslaafd lijkt te zijn om een mening over alles en nog wat te hebben.

Dus zolang Wilders niet openlijk oproept tot een heilige oorlog tegen moslims, of welke andere groep in de toekomst door Wilders genoemd zal worden waarmee hij bange mensen aan zijn partij kan binden, balanceert hij op een dun koordje. Bovendien kunnen wij onze energie beter ergens anders in steken dan Wilders opnieuw voor de rechter dagen.

Al jaren blijkt dat een hardnekkig deel van onze Marokkaanse Nederlanders het helaas bar slecht doet, vooral in de grote steden, en lak heeft aan slechte beeldvorming die zij veroorzaken voor alle Marokkanen. Daar kunnen we onze ogen niet meer voor sluiten.Op deze slechte voorbeelden moeten we onze pijlen meer gaan richten door ze in eigen kring en familie bij de nekharen te pakken, zelf het goede voorbeeld te geven, opnieuw op te voeden, hun mentaliteit positief te veranderen en ze zo op het rechte pad te brengen.

Misschien is het nog niet eens een geen gek idee om sommige zwaar ontspoorde Marokkaans-Nederlandse jongeren die enorm radicaliseren, voor structurele overlast zorgen in wijken, de school voortijdig verlaten of in de criminaliteit belanden tijdelijk terug te sturen naar hun familie in Marokko en verplichten de meest kwetsbare groepen daar, zoals bedelaars en straatkinderen, te helpen. Op deze wijze ervaren ze via een harde leerschool wat ze hier in Nederland zoal missen.

In hun kielzog zou ik Wilders en co. adviseren om met deze ontspoorde zwart-witdenkers af te reizen, want dan zien zij hoe verschillend Marokkanen kunnen zijn, van zeer modern tot oerconservatief. Wilders zal zeker een aantal geestverwanten tegenkomen, zoals fans van Osama bin Laden, maar die worden in Marokko genegeerd. Wat dat betreft heeft Wilders qua ideologie meer gemeen met deze gevaarlijke idioot, vanwege zijn extremistisch gemekker over mensen die hij zeer eenzijdig kent.

Youssef Azghari

Schrijver

Auteur van ‘Mijn Jihad: Waarom de westerse waarden niet botsen met de islam’
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.