Iemand die niet weet hoe het is om in een situatie van onrecht en ongelijkheid geboren en getogen te zijn. Iemand die niet weet hoe het is om doodsangsten uit te staan in oorlog. Iemand die niet weet hoe het is om levenslang te hebben moeten incasseren, slikken, telkens tot tien te hebben moeten tellen en zichzelf tot rust te hebben moeten manen.

“Wat vind je er dan zo problematisch aan?” vroeg ik.

“Ja, omdat ze dan te zeer gedreven worden door hun activistische motieven waardoor hun prioriteiten ergens anders komen te liggen,” antwoordde hij.

“Denk je er hetzelfde over een medewerker die een klimaatactivist is? Of gaat het je alleen om medewerkers met een migratieachtergrond die zich inzetten voor gelijkheid en rechtvaardigheid?”

Stilte en ongemak. Het landt denk ik. Ik wil geloven dat het landt. Ik heb geen idee of het landt.

Ik wil dit voor eens en altijd gezegd hebben: activisme is niet iets waar je voor ‘kiest’. Het is niet een hobby, vrijetijdsbesteding of een hashtagje hier en daar. Het is een noodzakelijkheid. Het is een elementair onderdeel van mensen voor wie onrechtvaardigheid, uitsluiting en discriminatie niet een ‘interessant thema om zich in te verdiepen’ is, maar hun eigen dagelijkse realiteit.

Ik heb het dus nu ook niet over het type activisme waar je uit de goedheid van je hart je voor wilt inzetten, maar het type activisme dat in je zit, veroorzaakt is door jouw geboortegrond, omstandigheden en de  geschiedenis van jouw voorouders.

Activisme, vechten voor gelijke kansen, gelijke toegang tot middelen en mogelijkheden is wat wij, burgers met een migratieachtergrond, doen voor onze kinderen, voor onze families, vrienden, buren, klasgenoten, collega’s zwart én wit.

Activisme is wat ons verleden, heden en toekomst aan elkaar bindt. Het is de motor en soms de essentie van ons werk, wat we ook doen. Activisme is bovendien een teken van kracht. Het ontstaat pas wanneer je jouw woede hebt weten om te zetten in positieve energie. Als jij de breuken in jouw ziel hebt weten te lijmen en de zon erop hebt laten schijnen.

Activisme zit in jouw DNA en in het bloed dat door jouw aderen stroomt. Diskwalificeer activisme daarom niet. Waardeer het, heb er respect voor en word iemands bondgenoot voor een betere wereld voor ons allemaal!

20220407-_DSC1325-bewerkt

Sahar Noor

Senior adviseur, onderzoeker & moderator

Dr. Sahar Noor is senior adviseur, onderzoeker & moderator/dagvoorzitter inclusie & diversiteit, weerbaarheid, emancipatie & …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.