Naar het kerstkind in Bethlehem. Maar wanneer je op kraamvisite bent wil je niet alleen maar miniatuurhandjes en -voetjes bewonderen. De wijzen en herders wilden zijn gezicht zien, daar ging het hen om. Om vervolgens uit te roepen dat het kind op Maria lijkt of op Jozef, of dat laatste juist niet en wat dat dan in hemelsnaam zou kunnen betekenen. Misschien dat de wijzen en herders daarna elkaar aankeken en in hun vrolijke of vermoeide gezichten iets bijzonders zagen.
Wat dat was, bezingt de Zweedse zangeres Lisa Ekdahl in haar song ‘One life’ (met dank aan een monnik die me hierop wees). Zij zingt dat we allemaal op dezelfde manier ter wereld zijn gekomen en die straks op dezelfde wijze weer zullen verlaten:
All of us come in through the same door
All of us will very soon be leaving
Hoewel we met miljarden mensen op deze planeet wonen delen we ‘één leven’. En in onze vele gezichten schijnt één gezicht door: het gelaat van God. In iedereen en overal. Dat kunnen zien houdt vaak een lange spirituele weg in waarin we worden omgevormd, zoals ook de wijzen ver moesten reizen. Want van nature zijn we bijziend. We merken in de ander slechts op wat we wel of niet kunnen gebruiken, zodat we in onszelf gevangen blijven. Zien we echter Gods gelaat in de ander, dan wil je die geen kwaad doen. Dat is de weg naar de langverwachte vrede op aarde.
There is just one face and it’s God’s face
I wouldn’t wanna do you harm
Wanneer we dit niet alleen met ons verstand beseffen maar het ook ervaren, kunnen we ons zelfs verwant voelen met mensen van lang geleden zoals die wijzen en herders. En vandaag zie je in elkaar het Gezicht dat hen aankeek in Bethlehem.
There is just one face babe, it’s in your face
I can see it shining through
Can’t you see it shining through?
Kun je dat ene Gezicht zien oplichten? Als een ster die het donker van de vervreemding en vijandschap verdrijft. Dit is Advent: een reis naar het goddelijke geheim van onze naasten.
De schrijver van dit artikel houdt er geen rekening mee dat ongeveer twee derde van de mensheid geen christen is. Hij ontkent hun bestaan, alles wat voor hen het leven zin, richting en inhoud geeft wordt ontkend. Wanneer je dat van onze kant bekijkt voelt het erg koud en ongastvrij aan. Ons leven wordt ingepast in een verhaal dat niet het onze is, en verhalen die voor ons in deze tijd spelen worden over het hoofd gezien.
Jammer dat je je buitengesloten voelt. Het kerstverhaal is immers geen exclusief eigendom van christenen. Jezus zelf was zijn hele leven een Jood.
O ja, en Lisa Ekdahl is zeker wel van ‘deze tijd’ en behoort voor zover ik weet niet tot een bepaalde kerk.