Zin in seks, lust dus, heette eeuwenlang een van de zeven ‘hoofdzonden’. Ook vijftig jaar geleden is de opvatting dat seks een probleem is, niet verdwenen, in de tijd dat de seksuele revolutie de oproep deed: ‘Make love, not war’. Het taboe is blijven haken in vele gelovige gewetens. Net als begeerte, het zusje van lust. Want ook daar zijn heilige boeken als de Bijbel negatief over – dat is het beeld.
Vier gebreken
Dat seks nog steeds een probleem is, wordt onder meer zichtbaar in het pleidooi om te ‘wachten met seks tot het huwelijk’. Nou kan een beetje oefening in zelfbeheersing natuurlijk nooit kwaad. Maar de vier nadelen van (te) lang wachten liegen er niet om: gebrek aan kennis, fantasie, durf en ervaring. Het kan dan lang duren voordat je zonder schimmigheid, schaamte en schuldgevoel met je eigen lichaam om kunt gaan én met dat van je geliefde. Remmingen zoals vaginisme en frigiditeit kunnen het gevolg zijn, of juist ontremming, ook niet heel prettig.
Sommige (veel?) christenen denken dat fantaseren over seks helemaal niet mag. Dat zie je af en toe in bijvoorbeeld het Nederlands Dagblad en op CIP.nl. Als zij tóch fantaseren, voelen ze zich schuldig en schamen ze zich. En dan is er nog het probleem rondom seks met jezelf. In de 18e eeuw werd beweerd dat masturberen ongezond was. Anderhalve eeuw later bleek daar niets van waar te zijn. Helaas had dit bijgeloof een taai leven. Het zorgt tot in de 21e eeuw voor schuldgevoel onder opgroeiende jongeren. Kortom: ook al leven we in 2020, het kan nog steeds ongemakkelijk zijn tussen jou en je seksualiteit.
Zoektocht
Wat nu? Ik zie enkele mogelijkheden. Allereerst zou je je strak afgestelde grenzen misschien wat kunnen verruimen. Doe kennis op, vorm je een beeld, praat met je partner of met vrienden, experimenteer. Zoek goede boeken; onderaan vind je enkele titels. Lees ook eens iets dat je eigen gewetens- en geloofskaders te buiten gaat. Wie weet is het zelfs goed om eens een Playboy te kopen ?. Raadpleeg sites, zoals door seksuologen aangeraden site depaarsekeizerin.nl, of minder expliciete sites als intimitijd.nl, liefdeskruiden.nl of depassiecoach-nederland.nl. Ga op ontdekking in de tuin der lusten. Leer hoe je lijf voelt en ontdek dat toegeven aan seksuele verlangens levenslust en energie kunnen opleveren.
Misschien keur je het af dat mensen zich naakt laten fotograferen of filmen. Een begrijpelijk standpunt – je blootgeven en public is sowieso precair. Maar zien ’hoe iets gaat’ kan je fantasie prikkelen en je inzicht en vaardigheden vergroten. Wel belangrijk is het dat zulke beelden zorgvuldig tot stand zijn gekomen; let dus op de beeldverantwoording.
Lustverbod
De tweede weg die je zou kunnen inslaan is: opnieuw de Bijbel openen. Misschien heb je bijbelteksten over de ‘lusten van het vlees’ zoals Galaten 5:16 tot nu toe vooral toegepast op seksuele begeerte. Let er dan op dat je daar in de Nieuwe Bijbelvertaling niet meer leest: ‘voldoe niet aan het begeren van het vlees’ (zoals in de NBG-vertaling uit 1951), maar: ‘laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten’. En in 1 Petrus 2:11 staat niet meer dat we ons dienen ‘te onthouden van de vleselijke begeerten, die strijd voeren tegen de ziel’, maar: ‘ik vraag u dringend niet toe te geven aan zelfzuchtige verlangens die uw ziel in gevaar brengen’.
Zo ontdek je dat hier niet de lichamelijke begeerte wordt afgewezen, maar ik-gerichtheid. Dat kan helpen tegen een ongezond schuldgevoel. Je doorziet dan misschien ook hoe opmerkelijk Paulus spreekt over man en vrouw: ‘ze zullen één lichaam zijn. Dit mysterie is groot’. Hij vergelijkt het met de omgang van Christus met zijn gelovigen (Efeziërs 5: 31,32). Seks dus als bovenaards geheim.
Hooglied
Cultuurtheoloog Frank Bosman wijst in zijn boekje ‘God houdt van seks’ op het Hooglied, de Kamasutra van de Bijbel. De naaktheid waar de geliefden van genieten (zie bijvoorbeeld Hooglied 2:4 en 5:1) ‘laat zien dat naaktheid niet iets is om je voor te schamen, maar om te vieren’. Bosman constateert: ‘Erotiek is een viering van het leven’. Seks is Gods grootste geschenk aan de mens: ‘het enige moment dat de mens zich volledig kan overgeven aan zijn eigen mens-zijn.’ Erotiek is ‘onvoorwaardelijke zelfgave van de ene mens aan de andere mens’. En dus: ‘in goede erotiek verlossen mensen elkaar van angst, zelfkritiek en onzekerheid’. Zeker, de Bijbel bevat aanwijzingen dat seks thuishoort in een bedding van liefde en trouw. Maar een expliciet gebod ‘geen seks voor het huwelijk’ is in de Bijbel niet in te vinden. En al helemaal geen verbod op seksuele fantasieën.
Heb je last van de gevolgen van het taboe op seks? Sla nieuwe wegen in en wie weet kom ook jij uit bij dat geheimenis van ongekende schoonheid, dat je vol verwondering beleeft.
Peter Siebe schreef over dit onderwerp een essay op LinkedIn
Literatuurtips:
Marc Angenent: Zintimiteit, handboek voor gelukkige stellen. Sestra, Heerenveen 2015.
Arjet Borger: Van alles over seks. Ark Media, Amsterdam 2014.
Frank G. Bosman: God houdt van seks. Ten Have, Utrecht 2015.
Ellen Laan en Rik van Lunsen: Seks, een leven lang leren. Prometheus, Amsterdam 2017.
Esther Perel: Erotische intelligentie. A.W. Bruna, Amsterdam 2014.
Paul Verhaeghe: Intimiteit. De Bezige Bij, Amsterdam 2018.
Grappig artikel. Niet alleen religieuze mensen worstelen met het taboe. Over seks praten in het openbaar is toch nog steeds een beetje gek. Ik vermoed dat het taboe op seks voor het huwelijk een sociaal-economische kant heeft: wat doe je met de kinderen? Sinds er voorbehoedsmiddelen zijn is dat in principe geen beletsel meer. Heel interessant is de omgang met seks in sommige ‘primitieve’ culturen. In centraal India leeft een volk, de Muria (geen hindoes) waar de jeugd elkaar opvoedt en ook flink met seks experimenteert (alle jongens en meisjes van een dorp slapen gezamenlijk in één ruimte) voordat een -vaak door de ouders gearrangeerd huwelijk- wordt aangegaan. Er wordt daar toch wel van je verwacht dat je vanaf je vijftiende, soms jonger, eens per week geslachtsgemeenschap hebt, met wisselende partners. Op abortus rust geen taboe, maar eventuele kinderen worden liefdevol opgenomen, hetzij door de gemeenschap, hetzij door de geselecteerde huwelijkskandidaat. Er is in 1943 een uitgebreide studie over gepubliceerd, maar het functioneert met wat aanpassingen nog steeds.
Het is niet zo gek dat een hele volksstam zijn eigen regels formeert en zich daaraan houdt. Vergeet echter niet dat ook zij schepsels zijn van dezelfde maker. Seksualiteit wordt in een mens gelegd met een bepaalde reden (https://liefdeskruiden.nl/blog/bijbel-seks/christelijke-seks/) Voor een kleine groep is dit misschien wel te handhaven, voor de hele wereld zou dit chaos ten top veroorzaken.