“Scholen doen hun uiterste best om de natuurlijke nieuwsgierigheid van jonge mensen zo snel mogelijk in de kiem te smoren. Het huidige onderwijssysteem is een machine die zich enkel richt op extrinsieke en cognitieve doelen. In plaats van lesjes af te draaien die horen bij toetsen om leerlingen te kwantificeren, zou het onderwijs zich voortaan moeten richten op het bevredigen en het opwekken van nieuwsgierigheid.

Neem de huidige financiële crisis. Die roept zoveel interessante vraagstukken op dat het een bron van verhalen zou moeten zijn op middelbare scholen. Er is geen beter moment om de economie voor grote groepen te ontsluiten dan nu. Maar dat gebeurt niet omdat de onderwijsprogramma’s zo log zijn dat er geen ruimte is om dit soort maatschappelijke urgente vraagstukken op de een of andere manier te gebruiken.

Ik vind dat doodzonde en het is de keerzijde van wat me heilig is. Fascinaties zijn een lust voor de rest van je leven omdat je dan altijd nieuwsgierig blijft. Als ik iets erg vind, zijn het passieloze mensen. Het lijkt me zo naar als je dat in je leven helemaal niet hebt. Die fascinatie kan voor van alles zijn: inzicht in de fysionomie van het hardlopen, ballroomdansen of de politieke economie van de Tweede Wereldoorlog.

Zelf houd ik me bezig met financiële, sociale, culturele én politieke vraagstukken. Door het combineren van deze vraagstukken probeer ik de complexiteit van de maatschappij te begrijpen. Het is een heel basale drijfveer dat ik precies wil weten hoe de wereld in elkaar zit. Van de huidige crisis kan ik bijvoorbeeld echt geen genoeg krijgen. Ik lees erover met een zekere koorts en doe niets anders dan me dronken drinken aan alles wat er over de crisis bekend wordt gemaakt.”

‘Heilig?’ is een project van Trouw, IKON, het Soeterbeek Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en Nieuwwij.nl. Bovenstaand artikel werd eerder geplaatst in Trouw. Afgelopen donderdagavond was Ewald Engelen te gast in OBA Live.

Adinda Akkermans

freelance journalist

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.