Ik denk dat de Nederlandse media nog steeds niet kunnen begrijpen wat er nou eigenlijk is gebeurd in de VS. Misschien komt het omdat ze verweven zijn met de politieke ideologie van de democraten, of dat ze gewoon niet begrijpen wat er gaande is. Trump is het karmisch gevolg van het in de steek laten van het Amerikaanse volk door zowel ‘the Left’ als ’the Right’. Nu is de ‘alt-right’ opgestaan en heeft Trump benoemd tot haar vertegenwoordiger in de politiek. Trump zou nooit gewonnen hebben als niet zoveel verschillende mensen van verschillende raciale, culturele en politieke achtergronden zich hadden gelieerd aan de alt-right. Daar ben ik heel blij om. Eenheid in verscheidenheid is een hindoe principe dat vooral tijdens de Holi-feestdag gevierd wordt. Maar het in de praktijk en in de politiek te zien is voor mij heel bijzonder. Afkomst doet er niet toe. Daar krijg je geen speciale behandeling voor. Laat jouw denkwijze en prestaties spreken voor jou. Eindelijk geen identiteitspolitiek.

Men is ook moe van oorlog. Al bijna 20 jaar is de VS verweven in verschillende oorlogen. Het hindoeïsme leert dat geweldloosheid de beste weg is voor een betere wereld. Oorlog is de allerlaatste optie om een land te verdedigen. Maar dat is al geruime tijd niet het beleid van de democraten en republikeinen. Nu staat er eindelijk iemand op die keer op keer in de media heeft geroepen dat hij tegen de oorlogen in Irak en Libië was. Iemand die vindt dat het geld dat de VS besteedt aan oorlog beter gebruikt kan worden aan het volk en de infrastructuur. Aan de andere kant heb je Clinton die in een aantal toespraken en interviews praktisch de oorlog heeft verklaard aan Rusland en Iran. Ik denk dat velen hun hart zouden vasthouden wanneer zij eenmaal haar functie als president zou bekleden. Niemand kijkt uit naar een oorlog tussen nucleaire machten.

Hoe verfrissend is het niet dat men eindelijk in opstand komt tegen politieke correctheid? Politieke correctheid is simpelweg een vorm van onderdrukking waar het denken van mensen wordt beperkt door hun uitingen te limiteren. Het is veel beter om ideeën en denkwijzen bloot te stellen aan daglicht, zodat ze beproefd kunnen worden door anderen. Het hindoeïsme zou nooit zo rijk zijn aan uiteenlopende filosofische teksten als politieke correctheid zijn grip zou hebben op de soms controversiële denkers van het Vedische tijdperk.

Het futiliseren van de zorgen van vele burgers door zowel links als rechts heeft het volk zijn heil laten zoeken in de alt-right. Door bureaucratie verhuizen bedrijven naar andere landen en nemen alle werkgelegenheid met zich mee. Middenstandsgezinnen worden hierdoor het hardst geraakt. Door de grote stroom van illegalen zijn vele arme buurten gevaarlijk geworden voor de burgers, waaronder ook veel immigranten. Zo zijn er nog meer problemen, zoals gezondheidszorg (Obamacare), educatie (common core) en handel (NAFTA) waardoor de werkende klasse zich gewoon in de steek gelaten voelt. Het hindoeïsme leert dat leiders de burgers moeten zien als hun eigen kinderen. Als zij niet de compassie hebben om hun problemen te begrijpen en te benoemen, dan moeten ze plaatsmaken voor beter leiderschap. In dit geval was een miljardair en business tycoon beter in staat om in duidelijke taal de pijnpunten van de burgers eerlijk te benoemen dan alle andere politici.

De Amerikaanse burgers hebben in een landslide verkiezing duidelijk gezegd dat ze carrière-politici zat zijn. Trump is een zakenman die in zijn eerste politieke campagne het Witte Huis heeft kunnen veroveren van doorgewinterde politici. De Amerikanen geven Trump het voordeel van de twijfel. Laten wij dat ook doen.

Ashis Mathura

Geestelijk verzorger / Filosoof

Pandit (hindoe geestelijke), life coach en verbonden aan Stichting Samatan Dharm
Profiel-pagina
Al 3 reacties — praat mee.