Amsterdam bestaat uit 180 verschillende nationaliteiten en is daarmee de meest diverse stad ter wereld. Het IKON-televisieprogramma De Nieuwe Wereld ontvangt elke week een wereldburger uit een van die 180 landen en vraagt wat de zondag voor hem of haar betekent. In de uitzending van zondag 18 oktober is dat Nikish Vita uit Angola.

“In 1993, toen ik vijf jaar was, kwam ik met mijn ouders naar Nederland. We verbleven eerst in een AZC in Emmeloord, toen in Groesbeek en daarna kregen we een woning toegewezen in Bilthoven. Vanaf dat moment werden we voor mijn gevoel een beetje onderdeel van de samenleving. Ik ging naar de basisschool, leerde de taal goed en kon meedoen met de anderen. Alleen rond Sinterklaas noemden andere kinderen mij soms Zwarte Piet. Maar ik was sterk en beet wel van me af, haha.

Ik houd me nog veel bezig met Afrika. Ik mag over twee weken mijn diploma ophalen van de master Internationaal Publiek Recht en heb me tijdens mijn afstudeeronderzoek gericht op conflictgebieden in Afrika. Zoals ze zeggen: je kunt een kind uit de oorlog halen, maar de oorlog niet uit een kind. Ik ben erdoor gefascineerd. Ik wilde me verdiepen in hoe conflicten werken, hoe ze tot stand komen, maar ook hoe we ze kunnen oplossen. Ik ben wel oplossingsgericht, daarom ik ben met Peace Inside gekomen. Dat is een stichting waarmee ik probeer jongeren met elkaar te verbinden en uiteindelijk conflicten de wereld uit te helpen.

De zondag is een dag waarop ik alle conflicten even vergeet. Ik kom uit een christelijke familie en op zondag ga ik naar de kerk. Dat is voor mij een plek waar ik me kan opladen met positieve energie. Even alle negativiteit vergeten en focussen op iets moois. Ik ben een echte positiviteitsjunk. Het is zo fijn om samen te zijn met een groep mensen op die dag en te kijken naar het goede in de wereld. Ik ben de hele week bezig met moeilijke vraagstukken, conflicten, complexe dingen: op zondag kan ik dat allemaal loslaten. Het goede geeft mij kracht. Ik geloof dat we dat allemaal in ons hebben. Dat geeft mij kracht om de nieuwe week te beginnen.”

Kijk voor meer informatie over de stichting van Nikish op www.peaceinside.nl.

Bron: IKON

Nog geen reactie — begin het gesprek.