De laatste tijd is het weer raak. Mijn hoofddoek is weer een hot topic. Of mensen nu willen scoren in hun boekje of gesluierde vrouwen afwijzen omdat ze niet passen in het imago van hun tasje, iedereen heeft een mening over deze vorm van hoofdbedekking. In een tijd waarin we het alleen maar hebben over de vrijheid van keuzes, geeft dit mij een zeer bittere nasmaak.

Ik begrijp het gewoon niet. Waarom is een keuze die ik voor mijzelf maak zo’n groot issue voor anderen? Het staat vrij om er een mening over te hebben, maar projecteer deze niet op mij. Onlangs kreeg een mevrouw op de televisie de kans om uit te leggen dat wij ‘onderdrukte moslima’s’ misschien wel denken dat een sluier vrijheid betekent, maar dat zij met haar intellectuele brein heeft uitgevogeld dat dit helemaal niet zo is. Want het past niet in haar definitie van vrijheid.

Mijn definitie van vrijheid is onbeperkte keuzes maken voor jezelf, binnen de kaders van de wet. Onderdrukking betekent een ander jouw wil opleggen en dus een beperking van vrijheid van de ander. Ik zag op tv een tafereeltje van de pot en de ketel opdoemen. Bovendien, als de manier om mijn liefde voor mijn lieve Heer te uiten, is door een kledingstuk toe te voegen aan mijn dagelijkse kleedfeest, laat mij dan maar verdrinken in mijn onderdrukking. Ik denk namelijk niet dat altruïsme de reden is van dit soort uitspraken, maar eerder arrogantie en hooghartigheid.

Hoe kan het toch dat iets dat blijkbaar zo’n groot issue is voor mensen, zo verkleind wordt? Stel je eens voor dat we zouden praten over het klimaattopje of het regeerakkoordje. Het is gek, want dat hoofddoekje is helemaal niet zo klein. Ik heb het eens opgemeten en de gemiddelde afmeting is toch wel één meter tachtig. Best lang lijkt me, om het onder de ‘-tjes’ te scharen.

Hoe meer ik erover nadenk, hoe minder ik het begrijp. Hoe kan het dat we zoveel commotie kunnen veroorzaken om een stukje stof? En ja, voor mij heeft het een diepere betekenis. Maar voor mensen die er blijkbaar last van hebben, is het niet meer dan visueel geweld. En dat vraagt om een stukje zelfreflectie, want ik heb er namelijk geen last van. Sterker nog, ik zie ‘m niet eens. Letterlijk!

Halima-7338

Halima Özen

Programmamaker

Halima Özen-el Hajoui is programmamaker bij Bibliotheek Midden-Brabant, publicist en columnist.
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.