In die boeken staat beschreven wat goed is om te doen en wat je beter niet kunt doen. Zo vegen wij vandaag het huis niet, om te voorkomen dat we het geluk het huis uit vegen, eten we lange noedels die ons gezondheid en voorspoed zullen brengen en is dit de dag om familie van de man des huizes te bezoeken. Ons huis staat vol met bloemen en planten (verjagen kwade geesten) met windmolentjes erin (draaien het geluk ons huis binnen) en zijn er grote hoeveelheden mandarijnen, ronde Deense boterkoekjes en Ferrero Rocher-bonbons. Allemaal rond en goudkleurig, gelijkend op munten en dus voorspoed en welvaart bevorderend.

Eeuwenoude tradities

De viering van het Chinees Nieuw Jaar, maar eigenlijk alle belangrijke data en gebeurtenissen hier in China, verlopen volgens regels en voorschriften die voortkomen uit eeuwenoude tradities.

Dat zien we bij huwelijken, bij geboorte en bij dood.

Zo was het indrukwekkend om de rituelen te zien die Taoïstische priesters uitvoerden op de plek waar hier in Hong Kong een week geleden een afschuwelijk busongeluk plaatsvond. Er kwamen negentien mensen om het leven en het meest spectaculaire en langdurige vuurwerk dat Hong Kong kent, dat van de tweede dag van Chinees Nieuw jaar, is afgelast. Deze dag valt precies samen met de zevende dag na het ongeluk, de dag waarop de geest van de overledene nog één keer van gene zijde terug keert, om definitief afscheid te nemen van haar of zijn geliefden op aarde.

Daags na het ongeluk kwamen familieleden van de slachtoffers samen op de plek des onheils. De familieleden hadden kledingstukken van de overledenen mee genomen, die werden opgehangen aan rekken en lijnen (zodat de gestorvenen gekleed naar gene zijde kunnen reizen) en men wierp (namaak) geld de lucht in, zodat ze voldoende geld voor de reis bij zich hebben.

ferrier

Het is, ook als buitenstaander, indrukwekkend en ontroerend om te zien hoe dit soort tradities en gebruiken, deel van het DNA van alle Chinezen, vorm biedt en richting geeft, vooral op droevige momenten als er gezocht wordt naar gezamenlijkheid in rouw.

De waarde van gedeelde tradities en gebruiken van een andere cultuur van dichtbij meemaken, is een van de vele mooie dingen die wij in de jaren hier ervaren.

Amalia

Vanuit die ervaring is het dan ook zeer toe te juichen dat het toekomstig staatshoofd van Nederland een aantal jaar in China zal wonen en naar een internationale school gaan. Ik vond de beslissing van Amalia om Mandarijn te leren al de verstandigste die een toekomstig staatshoofd vandaag de dag kan nemen, een aantal jaar in China wonen is natuurlijk nog beter.

Niet alleen vanwege de taalverwerving, maar ook vanwege het feit dat China een land is waar we in de nabije toekomst allemaal mee te maken gaan krijgen, of we het leuk vinden of niet. Maar het belangrijkste is de ervaring die je opdoet, in een land met een zo totaal andere cultuur, ander politiek system, andere manier van leven. Dat heeft waarde voor iedereen en zeker als je deze ervaring opdoet op jonge leeftijd. Het kan dan op een positieve manier van invloed zijn op de je mens- en wereldbeeld, de manier waarop je kijkt naar het belang van oude tradities en waarden, als bakens van houvast, terwijl je tegelijkertijd de meerwaarde van culturele diversiteit leert kennen. Dat ‘anders’ niet per definitie bedreigend is, of van mindere waarde of een lager IQ betekent.

Een paar jaar ervaring in China zou van de aanstaande koningin Amalia een visionair leider kunnen maken, met een breed en inclusief wereldbeeld.

Het is van harte te hopen dat er tegen die tijd in haar eigen land plaats en ruimte is voor een dergelijk staatshoofd.

Gōu Nián Kuàilè

Nu maar eerst ons op gepaste wijze voorbereiden op het Jaar van de Hond. Het belooft een ‘bumpy’ jaar te worden. Al was het alleen al omdat de zittende president van de VS zelf een hond is. Het jaar van je eigen astrologische teken betekent volgens de Feng Shui meesters niet veel goeds en nooit eerder heeft de VS een president gehad die regerend was tijdens zijn jaar.

En dat dit nu net Donald Trump overkomt, belooft wat… Ik denk dat ik nog maar een paar Ferrero Rochers ga eten en wens iedereen van harte: Gong Xo Fa Cai, Gōu Nián Kuàilè.

Kathleen Ferrier

Kathleen Ferrier

Voorzitter nationale UNESCO-commissie

Kathleen Ferrier was Kamerlid voor het CDA van 2002-2012. De afgelopen vijf jaar heeft zij in Hongkong, China, gewoond en gewerkt. Sinds 1 …
Profiel-pagina
Al 7 reacties — praat mee.