Toch is, anders dan Kants Verlichtingsmotto ‘durf zelf te denken’, ‘durf dwaas te zijn’ het licht dat het geloof brengt. Georges Bernanos vertelt in zijn klassieker Dagboek van een dorpspastoor over een jonge priester die met rode wangen in zijn eerste parochie begint. Hij was een zegen in de mate dat hij in de ogen van zijn omgeving faalde. Hij deed het niet ‘goed’, in de zin dat hij niet aan de verwachtingen beantwoordde, en werd juist daarom een uitstekende pastor die mensen bevrijdde van haat, leugen en zelfbedrog. En vooral: van middelmatigheid. De priester vertelt dat, toen hij begon, zijn parochie vervreemd was van haar ziel en zich stierlijk verveelde. “Middelmatigheid is monsterlijk”, merkt hij op.

Hoewel hij vaak aan zichzelf twijfelt – hij is een tamelijk tobberig type – blijft hij ook open en transparant, met een kinderlijke onschuld. Je kunt ook zeggen: hij blijft dicht bij zijn ziel en daardoor dicht bij God, zijn oorsprong, wat hem oorspronkelijk maakt. Hij durft dwaas te zijn en brengt zo licht in de schemerige middelmatigheid van zijn parochie.

Zo ook wandelen vandaag in onze straten zonen en dochters van God die een ontroerende snee op hun wang hebben door het scheren, of een rode veeg lippenstift op hun tanden. Op het eerste gezicht lijken ze heel gewoon, maar ze worden bezield door een goddelijke dwaasheid die de wereld verlicht. Ze zijn namelijk echt en spontaan begaan met anderen, te midden van massa’s mensen die vlijtig Kants opdracht uitvoeren en veel denken – beter gezegd: aan zichzelf denken. Wie zegt, zoals iemand eens in de pers deed: “Als Zwaagwesteinder is het logisch dat ik een asielzoeker van de moord op Marianne Vaatstra verdacht,” denkt heel goed aan zichzelf. Ten koste van vreemdelingen schuift hij zijn schuld af op de groep en bewijst daarmee zijn ‘monsterlijke middelmatigheid’.

De dwaasheid van Kerst licht op als een speld in het dorre hooi van onze wereld.

jjsuurmond 2023 – kopie

Jean-Jacques Suurmond

Publicist

Jean-Jacques Suurmond is pastor, coach/supervisor en publicist. Van hem verscheen eind 2022 een vertaling en bewerking van de klassieker …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.