Wat er niet klopt, is om te beginnen het idee dat de kerstboom is verdwenen. Het juiste antwoord is dat die boom er al vele jaren niet staat. Ook koningin Beatrix deed het al vele jaren zonder kerstboom. Op de achtergrond in de tuin was regelmatig een dennenboom te zien, maar dit jaar begon de uitzending met beelden van een grote dennenboom in de voortuin…
Wat er niet klopt, is het idee dat alle immigranten moslims zijn en dat die gekwetst worden door een kerstboom. Niet alleen is een groot deel van de immigranten christelijk van afkomst, ook veel moslims hebben geen enkele moeite met de kerstboom. In het grootste islamitische land ter wereld, Indonesië, maakt op een actieve groep intolerante identiteitsdrammers na niemand zich druk om kerst. Kerstbomen staan er in de vele shopping malls en op het vliegveld van Jakarta word je verwelkomd met een kerststal – compleet met kerstboom.
In het grootste islamitische land ter wereld, Indonesië, maakt op een actieve groep intolerante identiteitsdrammers na niemand zich druk om kerst.
Wat er niet klopt, is ten slotte het idee dat de kerstboom symbool staat voor onze nationale christelijke identiteit. Van de kerstboom is bekend dat die rond 1500 in Oost-Europa gebruikt werd. Natuurlijk waren er in IJsland, Egypte, Rome en elders al veel eerder midwinterbomen, maar vanaf die tijd is het met een christelijke boodschap geladen. Later waren het rijke Duitse families die er een in huis neerzetten. Rond 1800 namen emigranten het mee naar Amerika waar het even later gecommercialiseerd werd. In Nederland waren het in de negentiende eeuw de zondagsscholen die rond kerst een boom neerzetten om daarmee kinderen aan te spreken, hoewel veel kerken (protestants en rooms-katholiek) lange tijd ernstige bezwaren hadden tegen dit teken van Germaans heidendom.
De Cristelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk van 1929 wijdde er bijvoorbeeld een hele pagina aan. “Wel heeft men dat heidensche symbool godsdienstig getint en met een Christelijk kleedje omhangen, maar hoeveel zinspelingen op Christus men hier ook maken moge, ’t is slechts menschelijk verzinsel, sterk afstekend tegen de schoone, diepe symboliek der Heilige Schrift.” “Hij is het pronkstuk op het Kerstfeest van de Moderne Zondagscholen. Het meest wordt hij in eere gehouden in kringen, waar men met het geloof aan het groote wonder van Bethlehems kribbe geheel gebroken heeft.” “Voor de Gereformeerden is die denneboom in de huiskamer en op het Zondagsschoolfeest contrabande.”
Dus: de kerstboom is niet christelijk en niet Nederlands, de koning doet zijn kerstboodschap al jaren zonder kerstboom, en er zijn er maar weinigen die er door gekwetst zouden zijn als de boom er wel was.

Lichtjesfeest
Het deed me sterk denken aan de reacties die we op de Vrije Universiteit kregen toen we aankondigden dat er half december een Lichtjesfeest zou worden georganiseerd. Geïnspireerd door Kerst, Chanoeka en Divali zouden we met elkaar licht en inspiratie vieren. De natuurkundige Kjeld Eikema vertelde over zijn fascinatie voor licht en dominee Samuel Lee, theoloog des vaderlands, hield een onvervalst christelijke kersttoespraak. Zowel op de VU als daarbuiten leidde de aankondiging tot ophef omdat de VU haar christelijke wortels zou verzaken, kerst zou inruilen voor vaag diversiteitsfeest, enzovoorts. Zelfs GeenStijl schreef er een leuk stukje over. Collega’s vroegen of ze voortaan ook op de afdeling geen kerst mochten vieren. Alle ophef verdween als sneeuw voor de zon toen een dag later bleek dat de kerstmarkt en kerstreceptie gewoon doorgingen. GeenStijl voegde een update toe: “UPDATE: Goed nieuws! KERST OP DE VU GERED!
De VU organiseert al jaren geen centraal kerstfeest meer omdat er geen animo voor was.
Eerder schreef ik hierover al (samen met organisator Miranda van Holland): “De boosheid over het verdwenen kerstfeest kwam een beetje laat. De VU organiseert al jaren geen centraal kerstfeest meer omdat er geen animo voor was. En mensen die daarbij dachten aan de goede woorden die de universiteitspastor dan altijd sprak, keken vreemd op toen ze hoorden dat ook die functie al jaren niet meer bestaat.”
Fantoomtradities
Het patroon is hetzelfde: vrees en boosheid over het verlies van symbolen van onze identiteit, terwijl de inhoud van die identiteit kennelijk niet zo relevant is. Je maakt je druk over een kerstboom die er al vele jaren niet staat en over een kerstviering die al jaren is afgeschaft maar die je kennelijk niet gemist hebt omdat je toch al niet ging. Fantoompijn is het. Dat wil zeggen: pijn over een geamputeerd deel van jezelf dat je projecteert op een plaats waar het niet meer is. Voor mij zegt de ophef dan ook vooral iets over de leegte die we kennelijk met elkaar ervaren. Het zijn mooie illustraties van wat Dominique Moïsi schrijft in zijn boek “De geopolitiek van emoties”: in het westen is de dominante emotie verdriet om wat we verloren hebben. Daar kun je nostalgisch of boos van worden, maar de echte vraag is wát we dan precies verloren hebben.
Ging het ze maar om de christelijke traditie, zou je bijna zeggen. Dan konden we met elkaar het gesprek aangaan over de christelijke waarden van naastenliefde en barmhartigheid en zorg voor de schepping. Of ging het maar om de Nederlandse traditie van het verwelkomen van migranten. Ik vrees dat de leegte die we ervaren vooral dit is: we hebben geen gedeelde waarden meer en grijpen daarom terug op lege vormen, op een on-Nederlands nationalisme en op de schijn van eeuwenoude tradities. Daar helpt geen kersttoespraak tegen, met of zonder boom.
Er gaat wel veel van het vertrouwde verloren. Ik kan me voorstellen dat mensen dat missen. En om dat duidelijk te maken, komen ze met iets concreets dat de lading natuurlijk niet dekt. Maar we moeten ook kijken naar de winst die we hebben geboekt op allerlei gebied. Ik persoonlijk was wel onder de indruk van het bloemstuk dat in beeld was. Echt koninklijk. 🙂
Het traditionele Christelijke kerstfeest verwatert, maar dat ligt eerder aan veranderende gewoontes van mensen die kerst vieren dan aan meningen van mensen of groepen die er niet aan doen. Waar eerst nog kerststallen onder de boom stonden en de kerst-mis in de kerk bezocht werd, kijken nu dezelfde mensen dagelijks naar films over Santa Claus, waarin het gaat over geloof in de magie van de kerstgedachte zonder hieraan enige religieuze waarde toe te kennen. Het Christendom zelf verandert, of eigenlijk is het de Christelijke gemeente die verandert en het kerstfeest verandert met hen mee.
Er zijn altijd al groeperingen geweest die het niet vieren en dat heeft nog nooit effect gehad op hoe de vierders ermee omgaan. Wèl zijn er politici die ongevraagd (!) proberen rekening te houden met groter wordende groepen die het niet vieren, maar ook dat is dus geen invloed van buitenaf.
Zelf vier ik het niet maar vind ik het prima dat straten versierd worden met lampjes in deze donkere dagen. Van mij mocht het de hele hersft en winter zo zijn. Dit seizoen is ook goed voor taxi-chauffeurs en restauranthouders ongeacht hun eigen levensovertuiging en cadeaus worden ook gekocht in winkels van nietvierders. Die hoor ik dan ook helemaal niet klagen. Moslims delen met elkaar redenen om niet deel te nemen, maar daarbij hoor ik ook nooit geklaag over het feit dat anderen dat wel doen. Als wel-vierders aan deze discussies deelnemen is dat in de regel op eigen initiatief of omdat ze zelf een vraag stellen over andermans motieven.
Nee, het feest en hoe het gevierd wordt is volledig in de handen van de vierders. Wie er verandering in wil of veranderingen wil tegengaan, zal zich daarop moeten richten en dat op een positieve manier moeten doen.
Wie vol pracht en praal vertelt wat de kerstboom voor hem of haar betekent, zou anderen kunnen inspireren rnn motiveren. Het feest wordt helemaal niet bedreigd door party-poopers van buitenaf. Het wordt gemaakt en veranderd door mensen die het vieren.
En dat gezegend kerstfeest om mee te eindigen, ook heel mooi en vertrouwd natuurlijk, al moet het ook weer geen obsessie worden natuurlijk.