Zo ongeveer ging het. Mama was boos. Diep verontwaardigd. Het was wij contra jullie. Die boosheid is inmiddels gezakt. Er is verdriet om de doden voor in de plaats gekomen. De verontwaardiging heeft zich aan het gebral ontworsteld en is de innerlijke stilte ingegaan. Ik ben weer rustig. Ik leef immers in Arnhem en als er iets vreselijks in München gebeurt – wat ook in Nice, in Parijs en elders voorviel – wat kan ik op zo’n moment doen? Mijn armen reiken niet zo ver. En stel wel, wat dan? De onrust zal de wereld nooit verlaten. Is mijn rust synoniem voor gelatenheid of onverschilligheid? Nee, zeker niet.

Meeslepende boosheid

‘Er bestaat geen juiste manier van reageren op aanslagen, zoals die in Nice. Want relativeren is bagatelliseren; niet-relativeren is angst kweken’ meent correspondent Mediamythen en Mechanismen Rob Wijnberg. Dat denk ik ook, daarom maak ik het niet groter, maar houd het bij mezelf. Ik realiseer me dat ik in mijn boosheid anderen had kunnen meeslepen. Ongevraagd had een ander mijn woorden kunnen kapen en daarmee ook mij. Iemand had met mijn boze tekst aan de haal kunnen gaan om de eigen stelligheid te onderbouwen. Dat is misschien al gebeurd. Eenmaal uitgesproken, zeker op de Social Media, heb je geen grip meer op wat je ventileert. En toch zijn het mijn woorden en blijf ik er verantwoordelijk voor.

Mijn boosheid werd niet alleen door de aangerichte ellende van gisteravond veroorzaakt, realiseer ik mij vanochtend, maar omvat meer ingrediënten. Er spelen zaken, die aan mijn kwetsbaarheid raken. Dat geeft een gevoel van onmacht. Dat zat ook in die boze woorden verpakt. En zo samengesteld zal waarschijnlijk ook de motivatie zijn van iemand die een ander van het leven berooft op de manier die we tegenwoordig te vaak moeten aanzien of ondergaan.

Kracht van woorden

Woorden kunnen heel veel veranderen voor iemand. Zowel negatief als positief. Woorden kunnen iemand maken of breken. Ik heb me even laten meeslepen door de donkere kant van iemand anders. Door acties die ik ten diepste afkeur. En dan doe ik hetzelfde. Niet met een wapen, maar met woorden breng ik door mijn donker moment misschien ook mensen op negatieve gedachten. Nu omarm ik mijzelf, ook mijn boosheid. Ik ben niet perfect en in die imperfectie kan ik staan en zijn, maar er ook aan voorbij geraken. Niet altijd, want perfect ben ik dus niet, maar wel door het bewust worden van die donkere kamer.

Mededogen overheerst, compassie, dat prachtige oude woord. Mijn hart gaat uit naar de slachtoffers en hun naasten. Hun leven is van het ene op het andere moment voorgoed veranderd. Mijn gedachten gaan uit naar de dader: hoe komt een 18-jarige jongen zover dat hij een winkelcentrum binnenloopt en mensen neermaait? Wat is er aan de hand? Wat maken die mensen door en hoe legitimeren ze het doden of verwonden van anderen? Vragen, heel veel vragen liggen er op tafel. Vragen die ook aan mezelf gesteld worden. Wat draag jij bij aan een omgeving die kan openstaan voor anderen? Hoe anders dan jezelf ook. Hoe toon jij je betrokkenheid? Wat doe je zelf?

Ruimte en rust

Dominicanes Holkje van der Veer schrijft: ‘Als je steeds begint met ‘dank je wel’, met ja zeggen tegen wat er gebeurt – ook als het pijnlijk is of als je er niks van begrijpt – dan geeft dat ruimte, dat maakt je innerlijk vrij, hoopvol.’ Dat is de overtuiging die ik even losliet. Dat is de kamer vol licht en vertrouwen dat wat er ook is, het er is en dat het goed is, ook al is het niet goed. Dank je wel!

marianne

Marianne van Waterschoot

Communicatiecoördinator

Marianne van Waterschoot werkt momenteel als communicatiecoördinator voor twee parochies. Ze doet daarnaast redactie & vertaalwerk en …
Profiel-pagina
Al 9 reacties — praat mee.