Op Al Jazeera Arabic volgde ik de aankomst en speech van de 45-jarige olijk ogende Syrische president. De machthebber was opmerkelijk ontspannen, kwam goed uit zijn woorden en veroorloofde zich van tijd tot tijd een grap waar hij zelf nog het meest om moest lachen, een grote tegenstelling met de speeches van de in het nauw gebrachte ex-presidenten Benali van Tunesië, die doodnerveus was, en Moebarak van Egypte die een business-as-usual-houding uitstraalde, die hij evenwel niet lang kon volhouden. Van tijd tot tijd werd de geliefde Syrische leider onderbroken door individuele parlementsleden die hun lof voor de president luid en duidelijk uitten. Bashar liet het zich allemaal prettig aanleunen, en ging na het lofgeschal met zijn speech door. Na het beëindigen van zijn toespraak stelde de jonge president zich in een hal op waar diverse hoogwaardigheidsbekleders hem een hand kwamen schudden, hetgeen gelardeerd werd met een bezwerende opmerking hier en een kwinkslag daar.
De speech bevatte geen enkele duidelijkheid over de toekomst van het land en geen enkele toezegging tot daadwerkelijke hervormingen, de uitspraken van de Syrische woordvoerster ten spijt. Teneur was dat de huidige onrust in het land door samenzweringen van buitenaf was veroorzaakt, dat het land zich niet moet laten verleiden juist daarom de hervormingen door te voeren (“Hervormingen zijn geen mode”, aldus de president) en dat rustig alle tijd genomen moet worden om te kijken “hoe nu verder te gaan”. De president sprak, en dat was dan tamelijk concreet, wel zijn verdriet uit over de in de rellen omgekomen burgers. Hij had het over “doden” en gebruikte niet het emotioneel veel sterker beladen woord “martelaren” zoals de doden door de bevolking genoemd worden. Een teken aan de wand.
Politiek analytisch valt er van alles over de gebeurtenissen in Syrië te zeggen en dat gebeurt dan ook op grote schaal. Mijn punt is echter een ander. De theatervoorstelling in het Syrische parlement was van een surrealistisch karakter. De, ik zeg het nog maar een keer, olijke president, de gemoedelijke sfeer, de loftuitingen en felicitaties daarna. Ik moest mezelf wakker schudden toen ik het gevolgd had. Hoe wreed kun je namelijk zijn! In diverse Syrische steden waren betogers beschoten en vermoord. Internetfilmpjes tonen aan gort geschoten hoofden, lichamen die over het asfalt worden gesleept, bloed in de plassen achterlatend. In Nederland wordt er, terecht, moord en brand geschreeuwd over twee ministers die het in hun domme hoofd hebben gehaald volkomen onvoorbereid een enkele Nederlander in Libië te gaan bevrijden met een helikopter en –wederom terecht- staat ons parlement dan op zijn kop om zoveel lichtzinnigheid. Maar stel je nu eens voor dat er tijdens oproer in Sittard 17 doden zijn gevallen en in Steenwijk 29, en dat dan onze minister-president Rutte in het parlement zijn feestje heeft. Want dat is wat er in Syrië gebeurt. Het is van een onvoorstelbaar cynisme en minachting voor het eigen volk. En vanuit het Syrisch perspectief: bravo dat ministers hun imago in de waagschaal hebben gesteld om die ene Nederlander uit Syrte te bevrijden.
Dat is dus het geweldige aan democratie: respect voor de waardigheid van elk mens. En dat is dus het huiveringwekkende aan dictatuur: je laten toejuichen terwijl de doden nog begraven moeten worden. Je kunt klagen wat je wilt over de westerse democratie, maar een overheid die bereid is helikopters te sturen om je te redden, hoe klungelig uitgevoerd ook, valt verreweg te prefereren boven een goedlachse president die met nietszeggende uitspraken overgaat op de orde van de dag en en passant zijn vermoorde landgenoten laat voor wat ze zijn.
Helemaal eens met de laatste opmerkingen van De Ruiter. Er wordt veel geklaagd in Nederland, maar is het in het Midden-Oosten beter dan in NL? Denk het niet.
Syrië en dan bedoel ik Al Asad gaat nooit omvallen. Daarvoor zijn de Syriërs te aardig. Is De Ruiter dat met mij eens????
Egyptenaren zijn ook reuze aardig en kwamen in opstand. Waarom de Syriers niet? De gebeurtenissen in Noord Afrika en het Midden Oosten spotten met alle wetten die we tot nu toe geformueelrd hadden over deze gebieden: dat de bevolking zich onderwierp aan de grillen van hun heersers. Niets lijkt meer te zijn wat het is.
Syriërs staan niet voor niets wereldwijd bekend als zeer gastvrij. Heb ooit colleges gevolgd over de Syrische cultuur en die schijnt behoorlijk te verschillen met de Egyptische cultuur. Maar ik merk dat ik vooral niet meer durf te hopen op verandering in Syrië. Zou dat zo graag willen, maar het gaat niet gebeuren…….
Een loflied op onze democratie, over de rug van Syrië. Wie zat daar op te wachten? Of is zij er hier in werkelijkheid zo slecht aan toe – denk aan het opkomend populisme – dat het voor een nummertje (zweepslag) ‘te prijzen wat de heren wijzen’ tijd werd? De hoogste.
In plaats daarvan hadden we beter over de interne verhoudingen van Syrië geïnformeerd kunnen en moeten worden. Vrouwen – en Christenen? – hebben het daar voor zover ik weet minder moeilijk dan in orthodox-Islamlanden. Is dat juist? En kan dat te maken hebben met het feit dat een (relatief) seculiere Ba’ath- regime er de lakens uitdeelt? En als dat zo is, moeten we dan wel zo tegen de huidige Assad te keer gaan?
En ook “Hij had het over “doden” en gebruikte niet het emotioneel veel sterker beladen woord “martelaren” zoals de doden door de bevolking genoemd worden. Een teken aan de wand,”
Een interessante opmerking die om een uitgebreider, deskundig(er) uitwerking vraagt. Ik denk aan een culturele, maar sta er niet op.
Beste meneer de Ruiter,
U gaat wel heel kort door de bocht om een persoon in een krankzinnig situatie te beoordelen. Ik als Syrier zijnde ben heel erg blij dat er geen onnodige beloften zijn gedaan. Als u echt wilt weten of er veranderingen te weeg zijn gebracht, dan kunt u dat heel makkelijk achterhalen onder andere via de nederlandse ambassade in Damascus. Dan zult u ook zoals ik overtuigd zijn dat er aanzienlijke positieve veranderingen afgelopen 10 jaar hebben plaats gevonden. De toekomst plannen wat al veel eerder bekend waren dan wanneer de onrust in de midden oosten is gestart, geeft een zeer goed hoop voor de syrische bevolking onder de huidige president. En ik wil u ook herrinneren dat dezelfde syriche president maar liefst zes vliegtuigen een 2 schepen naar Lybie heeft gezonden om zijn bevolking te evacueren. Ik was van 16 maart tot en met 28 maart in syrie, en ik moet u heellaas teleurstellen dat inderdaad niet elke dode als martelaar gerekend kan worden. En als een dode die zelf onschuldige mensen vermoord onder de slogan vrijheid, verdient zelf niks anders dan de dood.
Meneer de Ruiter, gaarne uw mening over de reactie dd 16.04.2011, 17.28u van ‘sanharib’. Dank u.
hgVYg6 mbvwvbcjxwls