De allochtoon ziet dat u, autochtone Nederlander, opeens uw ‘superioriteit’ herontdekt heeft. Hij ziet dat u daar ook nog eens trots op bent. En hij ziet dat u daar inmiddels zonder gêne voor uitkomt. Daar waar u enkele jaren geleden nog met de hand voor uw mond luisterde naar de driftbuien van ene Geert Wilders, bent u nu openlijk supporter geworden van zijn gedachtegoed. De allochtoon vermoedt: dit is geen ommezwaai. Dit is namelijk wat u altijd al dacht en met andere, autochtone Nederlanders deelde. U doet het nu alleen maar in het openbaar. De allochtoon ziet dat u de schaamlap ergens diep in een prullenbak heeft verstopt. Met de wederopstanding van de superieure Nederlander voelt de allochtoon dat hij – dus? – inferieur is.

De allochtoon ziet dat u, witte Nederlander, politici als Edith Schippers niet tegenspreekt als zij spreken over superieure ‘culturen’. Hij ziet dat u hem daarentegen probeert uit te leggen dat culturen niet gelijk zijn aan mensen. Tja. Dat is voor de allochtoon natuurlijk net zo’n juridische dooddoener als dat er verschil zou zijn tussen ‘islam’ en ‘moslims’. Als u spreekt over superieure culturen, zegt u feitelijk dat er superieure mensen zijn, want wat is een cultuur zonder mensen? Veelgehoorde vergelijking bij allochtonen: “gebouwen en schilderijen zijn toch ook niet superieur aan andere gebouwen en schilderijen, alleen maar omdat ze een andere kleur verf of frame hebben?”

De allochtoon ziet dat u, Nederlandse Nederlander, spreekt over superieure ‘waarden’. Opeens is iedereen joods-christelijk-humanistisch. Hij ziet dat u die waarden voortdurend in het spel brengt als misstanden in andere landen door u veroordeeld worden. Hij vraagt zich af: waarom kijkt u niet even in de spiegel? Hij ziet dat u religieuze tradities van andere landen binnen één enkele zomer wilt veranderen, maar Zwarte Piet moet dan wel behouden blijven. Hij ziet dat u oorlogen in andere landen als barbaars betitelt, maar ziet dat u niet openlijk wilt erkennen dat u een geschiedenis heeft van slavernij, massamoorden en oorlogsmisdaden jegens andere landen en volkeren.

De allochtoon ziet dat u, onzekere Nederlander, moeite heeft met de nieuwe werkelijkheid. Een werkelijkheid die enorm divers is. Hij, de allochtoon, denkt: “Ik ben hier geboren, ik pleur niet op. Ik stem hier én daar. Ik ben moslim én seculier. Ik ben democraat én stem op DENK. Ik ben voor Kerst, maar tegen Zwarte Piet. Ik ben Surinamer in Suriname, en gewoon Nederlander in Nederland. Ik ben kleurrijk, gelaagd, en zeker niet zwart of wit. Ik doe ertoe.” De allochtoon wil kwetsende tradities veranderen omdat hij inmiddels onderdeel is geworden van die traditie. Hij zal zijn mening geven. Omdat u het ook doet.

Welnu, heeft u al inzicht gekregen in de psyche van de allochtoon? Twee antwoorden mogelijk: als u ja zegt, dan heeft u de wij-zij opdeling in deze column geaccepteerd. Jammer! Als u nee zegt, en u denkt “wat een hoop ongenuanceerde beelden”, is er hoop! Dan schuurt er namelijk iets. Want reken maar dat deze beelden bestaan. Het gaat niet om een spelletje vingerwijzen, ook niet om de juridische waarheid van al die beelden. Het gaat om het vervolg. Blijven de autochtonen op het ene spoor, en de allochtonen op het andere spoor lopen? Of gaan we dwarsliggers inzetten om elkaars hand stevig vast te pakken en samen de reis te vervolgen? Het laatste graag. Het zal zeker niet leiden tot een ‘superieure Nederlander’, maar daarentegen wel tot een superieur Nederland. Of beter gesteld: een normaal Nederland.

Enis-DNW (2)

Enis Odaci

Zakelijk leider en Programmaleider Communicatie

Als Zakelijker leider en als Programmaleider Communicatie liggen zijn hoofdtaken op het gebied van het doorontwikkelen van de organisatie …
Profiel-pagina
Al 8 reacties — praat mee.