De Amerikaanse band Mute Math – die 1 februari nog een buitengewoon goed optreden gaf in de Melkweg in Amsterdam – vroeg Lala mee te werken aan de videoclip van hun nieuwe single Monument. Het refrein zegt: “Let’s make a monument for a love.” En dat is precies wat Lala heeft gemaakt: een monument voor zijn liefde. In het filmpje zie je hem dansen door zijn huis die vol hangt met foto’s en gevuld is met de vreemdste prullaria. En dan is er ook zijn tuin met tientallen vrolijk gekleurde parasols. De beelden van nu zijn in de clip afgewisseld met home video-beelden van LaLa en Louisse vroeger. Het is werkelijk een feestje om deze man te zien lachen, als een kind zo blij.

Waarom heeft Lala dit gedaan? Hij vertelt in de televisieshow van Ellen Degeneres van het moment dat Louisse doodziek in bed lag en hij de ambulance al had gebeld. Ze ging rechtop zitten, keek hem aan en wilde nog één ding zeggen. Ze zei: “Ik houd van jou”. Naar eigen zeggen is díe herinnering voor LaLa voldoende om door te gaan de rest van zijn leven.

Het verhaal is zo prachtig door zijn eenvoud: “Let’s make a monument for a love.” Geen wonder dat de band Mute Math zijn verhaal wilde delen met de rest van de wereld. “Hij is de belichaming van niet alleen ons liedje,” schrijft de band op Facebook, “maar van alles wat we nastreefden om over te schrijven voor ons nieuwe album.”

Het is een tijdloos liefdesverhaal en zo optimistisch. Je zou bijna vergeten dat het zó dus ook kan in een tijd waarin je voortdurend voorbeelden ziet van hoe het níet moet. Je zou willen dat ieder huis, iedere plek die je dierbaar is, voor even (of voor altijd) kan veranderen in een monument van liefde. De manier waarop Lala zijn liefde uit, komt dat niet heel dichtbij de essentie van spiritualiteit?

joel

Joël Friso

Programmamaker en Filmkenner

Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.