Ramallah is de stad waar de Palestijnse Autoriteit zetelt en waar ook Nederland en vele andere landen een vertegenwoordiging hebben. De gemeente Ramallah heeft in het verleden een Garden of Nations aangelegd waar landen een kunstwerk kunnen plaatsen als een teken van vrede, samenwerking en ondersteuning van de staat Palestina. The Parc of Nations is een klein open park waar veel mensen komen om te ontspannen en beelden te bewonderen.

De vraag aan ons was een schot in de roos en ons antwoord was een enthousiast ja! Vooral omdat hij zo prachtig aansluit bij de eerder door ons ontworpen Human Rights Tulip Award voor Buitenlandse Zaken en de filosofie van ons werk, met name bij The Unifying Spiritual Field of the World en The Spiritual Garden.

Ons ontwerp werd een engel, een Angel of Unity, en werd zowel door de Nederlandse als de Palestijnse vertegenwoordigers met veel enthousiasme ontvangen. Uitgaande van de bijzondere situatie dat Palestina de geboortegrond is van een drietal monotheïstische godsdiensten, werd het een engel met drie gelijkwaardige vleugels die in de kern samengroeien. Zo kan dit kunstwerk in The Garden of Nations de vredesinitiatieven van het jodendom, het christendom en de islam als een betekenisvol verbindend vredessymbool naar de wereld uitstralen. De engel als boodschapper tussen hemel en aarde, die het beste in de mens wakker maakt. De engel als interreligieus herkenbaar fenomeen.

De door ons voorgestelde symbolische hoogte van 3,33 meter werd echter om in harmonie te blijven met de andere kunstwerken in het park teruggebracht naar een hoogte van 2,55 meter. Een motivatie waarmee we respectvol akkoord gingen. Vanuit het idee van verbinding met de Palestijnse gemeenschap hebben we het kunstwerk door Palestijnse kunstenaars laten uitvoeren. In dit proces werd een aantal cultuurverschillen, zoals bij afspraken en tijdsduur, heel sterk zichtbaar, maar het heeft gewerkt en we hadden dit proces voor geen goud willen missen om een bijzondere verbinding te krijgen. Uiteindelijk werd de onthulling verschoven naar 30 april 2013, Koningsdag.

Op deze, voor de Nederlandse Vertegenwoordiging van Buitenlandse Zaken in Ramallah, gedenkvolle Koningsdag waren vele buitenlandse vertegenwoordigers aanwezig en dit gaf extra allure aan de onthulling van The Angel of Unity. Burgemeester Haddid van Ramallah, Birgitta Tazelaar als vertegenwoordiger van het Ministerie van Buitenlandse zaken en wijzelf hebben gespeecht. Wij sloten onze speech af met een visionair statement van Teilhard de Chardin: “The future belongs to those who give the next generations reason for hope”!

Terugkomend op de ontmoetingen en samenwerking met de Palestijnen: we hebben deze als zeer verrijkend ervaren. Hun onbaatzuchtige, vriendelijke benadering en gastvrije ontvangsten waren opmerkelijk. In het bijzonder denken wij aan de inspirerende jonge kunstenaar Amer Shomali met zijn indrukwekkende animatie Dying of the Light, de inspirerende Art Academy in Ramallah en de Art Court Centre in Jerusalem.

Na de onthulling van The Angel of Unity ging onze reis langs vele Bijbelse historische plekken in Palestina en Israël. Het was een wonder te beleven hoe de religies in de loop van de eeuwen elkaar afwisselden in dit fascinerende maar getergde gebied. De ongelofelijk gewelddadige geschiedenis, zoals die van de kruisvaarders, lieten hun indrukwekkende sporen na op vele plekken in dit vele malen omstreden gebied. De muur, de prikkeldraadversperringen en de transfers waar we constant tegenaan liepen, riepen een gevoel van groot onrecht op. Moge The Angel of Unity bijdragen aan een meer vredevolle wereld, zodat zowel Israël als Palestina zich in de toekomst vrij en in waardigheid kunnen ontwikkelen. Een miniatuur van The Angel of Unity zal door minister Timmermans in de loop van dit jaar als een Award of Tolerance aan een bijzondere Palestijn worden uitgereikt.

Huub en Adelheid Kortekaas wonen en werken op De Tempelhof in Winssen. Nieuwwij.nl maakte recent een video over dit kunstenaarsechtpaar. Klik hier om deze video te bekijken.

Huub Kortekaas

beeldend kunstenaar

Huub Kortekaas vormt samen met zijn vrouw Adelheid Kortekaas een kunstenaarsduo.
Profiel-pagina

Adelheid Kortekaas

beeldend kunstenaar

Adelheid Kortekaas vormt samen met haar man Huub Kortekaas een kunstenaarsduo.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.