Drie nieuwe landen

Niets staat de inwoners van Irak in de weg hetzelfde te doen: het land te verdelen in drie onafhankelijke naties: Koerdistan in het noorden, Sjiietistan in het midden en zuiden van het land en Soennitistan in het westen en noordwesten van het land. De grote wereldmacht Verenigde Staten heeft al lang geen zin meer om met inzet van materieel en mankracht weer de rol van politieagent op zich te nemen en schaart zich zo stilletjes in het kamp van de Russen en Chinezen die daar hoe dan ook al weinig heil in zagen. Bovendien is landjepik na de annexatie van de Krim blijkbaar weer en vogue. Nee, de straks voormalig Irakezen kunnen hun gang gaan en hun land opheffen.

Maar wat zullen de consequenties zijn van een dergelijke ontwikkeling die serieus overwogen wordt? Zo suggereerde de Israelische premier Netanyahu onlangs nog dat Koerdistan onafhankelijk wordt en ook Rusland en China heb ik geen grote bezwaren horen uiten. De stem van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry, ‘Irak moet één blijven’, werd gehoord maar nauwelijks serieus genomen.

Lees hier verder.

Bron: The Post Online

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.