De vraag is echter: zal er geluisterd worden naar die weloverwogen stemmen? Of zal de verleiding van het ‘daadkrachtig’ optreden weer eens te groot zijn? In de woorden van Hollande, maar ook die van Aboutaleb, klinken de echo’s door van de beruchte ‘oorlog tegen terreur’, in 2001 uitgeroepen door Bush en de zijnen. We weten waartoe die geleid heeft. De invasie en bezetting van Irak plus de invasie van Afghanistan en de interventies in Libië en Syrië zijn vruchtbare breeding grounds geworden voor nóg meer terreur, met Daesh/ISIS als meest op de voorgrond tredende voorbeeld. Nog los van het feit – in mijn ogen het belangrijkste feit – dat het de burgerbevolking in die landen niet heeft bevrijd uit hun beroerde situatie. Integendeel, het heeft de burgers daar in een nóg beroerdere situatie gestort.
In de commentaren op de aanslagen in Parijs heb ik een paar keer het woord ‘waterscheiding‘ voorbij zien komen. Dit impliceert dat de aanslagen de situatie ingrijpend veranderd zouden hebben. Dat snap ik niet. Er is niets veranderd. In Syrië sterven er nog steeds burgers. Door de bommen van Assad, door de terreur van Daesh, door de bommen van Rusland en de bommen van de VS en hun bondgenoten. Pas geleden vonden er nog aanslagen plaats in Bagdad en Ankara en – één dag voordat het in Parijs gebeurde – in Beiroet. Ja, de dood heeft nu ook toegeslagen in Parijs. Maakt dat dan opeens het verschil? Wat hadden ‘we’ dan gedacht? Dat we maar konden doorgaan met invasies en bombardementen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië, en dat onszelf niets kon gebeuren? Vanwaar deze naïviteit, waar kennelijk onze politici ook mee besmet zijn?
Waar het heil verwacht wordt van wapens, vallen onschuldige doden. In Parijs, in Beiroet, in Bagdad, in Ankara. In Afghanistan, Libië, Syrië, Egypte, Yemen, Pakistan, Palestina. Het bloed van die onschuldige doden roept tot ons uit de aarde, zoals ooit het bloed van Abel riep tot Kain. Wanneer zal er geluisterd worden? Zal er wel ooit geluisterd worden?
Het bloed van de onschuldige doden roept tot ons. Maar zolang die roep overstemd wordt door het geraas van drones en bommenwerpers, door het geknal van geweervuur, door het geschreeuw van extremisten en de oorlogszuchtige taal van ‘stoere’ politici – zolang dat voortduurt, is er niets veranderd. En zal er niets veranderen.
Volgens mij is mevr. Ransijn iemand die ook met Hitler een gesprek had willen aangaan… Met sommige mensen en groepen valt niets te beginnen…
Ik protesteer tegen de insinuatie van ‘Bernd’. Om een afwijkend, pacifistisch geluid maar even te framen als de bereidheid om het met Hitler op een akkoordje te gooien. Het is is heel goedkoop.
Wij Europeanen kennen nog altijd meestal alleen onze nationale geschiedenis, dus Wereldoorlog II is als referentie al gauw dichtbij. We kennen, mag ik hopen, onze eigen koloniale geschiedenis een beetje, de 100.000 Indonesiërs die het leven lieten door de Politionele acties. Wat weten we van de koloniale Franse oorlogen in Noord Afrika en het Midden Oosten? Vooral in Algerije, maar ook in Syrië. De inmenging in Syrie begint al met de ineenstorting van het Ottomaanse Rijk. Kennen we generaal Gouraud die na de slag van Maysalun aan het hoofd van zijn troepen op zijn paard Damascus binnen reed, meteen naar graf van de bedwinger van de kruisvaarders ging en daar, zegt men, plechtig uitriep: ‘Wordt wakker Saladin wij zijn terug! Het kruis heeft gezegevierd over de halve maan!’ En na Wereldoorlog II toen de instabiele rechtse regeerders van de 4e Republiek tegen de wil van Amerika Israël aan een atoombom hielpen, waarna de rest van wereld Iran dan weer af moest houden van het maken ervan? https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Maysaloun
Wat sterk van Ransijn en ten Berge!?!. Echt van die mensen die achteraf precies weten te vertellen wat een ander, die beslissingen moet nemen, had moeten doen. Als je echt zo geweldig bent als je pretendeert te zijn, keur dan af en geef haarfijn aan hoe het moet om de partijen bij elkaar te krijgen. Erg goedkoop stuk van Ransijn met navenante reactie van ten Berge.