Cinema is het spel van bewegend geluid en beeld, van licht dat geprojecteerd wordt en je een verhaal doet beleven. Een verhaal dat begint in Laos, sowieso al een land dat we weinig op het witte doek tegenkomen en niet een erg grote cinemacultuur kent. We leren de wereld van het Boeddhistische klooster kennen en komen daar ergens aan de Mekong de dood tegen.

Vanaf daar gaan we op een existentiële reis. Om die reis mogelijk te maken speelt de regisseur met de elementen die film film maken. Wat er eerst nog op het doek gebeurt, gebeurt vanaf dat moment met jou. Dát is wat de filmkenners de vijf sterren doet geven aan deze film. Of cinematografische ervaring. En dan toch weer film.

Na de reis zijn we niet meer in Laos, maar in Zanzibar. Hier leren we andere opvattingen kennen over leven en dood. Daar in Zanzibar, aan de kust, komen veel van de elementen die we in Laos tegenkwamen samen. Subtiel in beeld, zonder alles uit te hoeven leggen. Want het klopt. Net als de reis die klopt.

Je hebt film en je hebt cinema. Samsara is het beide. Een film, cinema en dan weer film. Goed geacteerd? Niet eens echt. Maar daar gaat het hier niet om. Het gaat om het ervaren van dood en leven. Het gebeurt niet vaak dat je werkelijk iets existentieels meemaakt in de bioscoop. Er worden pogingen gedaan, de een beter geslaagd dan de ander. Maar dat je van toeschouwer zo belever wordt, maakt deze film buitengewoon én bijzonder.

Samsara_st_3_jpg_sd-high

De dood is voor ons in het westen natuurlijk net zo onontkoombaar als in Laos of Zanzibar. We hebben haar alleen zo onzichtbaar mogelijk gemaakt. We rennen en vliegen door, overstelpen onszelf met instant belevingen die ons geluk en plezier moeten brengen. De dood is daar zo ver verwijderd dat ze daarmee ook van haar schoonheid wordt ontdaan. Deze film brengt die schoonheid weer terug in ons leven.

Als je nou één film moet ervaren dit jaar, dan is het Samsara; de cyclus van het leven.

Bekijk de trailer

Bron: www.youtube.com

Samsara is te zien in 33 bioscopen. Let op! Deze film is niet geschikt voor mensen met epileptische gevoeligheid voor licht.

jan berkvens

Jan Berkvens

Jan Berkvens is predikant bij de remonstranten in Oude Wetering en in het Foreestenhuis in Hoorn. Jan is ook werkzaam als geestelijk …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.