Letten op wat je eet en hoeveel is verstandig. De bekende schijf van vijf, die aangeeft welke voedingsstoffen standaard in ons eten moeten zitten om geen gezondheidsproblemen te krijgen, is een prachtig hulpmiddel. Ook is het goed te weten met welke stoffen je moet oppassen, denk aan zout, suiker, vetten. En als je kampt met overgewicht, laat je dan niet verleiden tot een van de vele methodes die worden aangeboden om in korte tijd veel kilo’s af te vallen. Praten met je dierbaren en/of de huisarts biedt een betere manier om jouw gewicht  in het gareel te krijgen.

Dokters kunnen, al zijn ze nog zo goed, een mens niet beter maken. Voorkom dus dat de witte doktersjas een heilige jas wordt. Leg jouw ziekte noch jouw gezondheid in dokters handen. Een mens is zelf de eerst verantwoordelijke voor eigen lichaam en geest en kan zelf het best aangeven, wat hem of haar schort. De dokter is een hulpverlener. Hij kan je helpen te duiden wat je hem voorlegt en samen met jou wegen zoeken om hiermee zo om te gaan dat je er geen of het minste last van hebt.

Als iemand mij zegt dat gezondheid toch maar alles is ontken ik dit uit eigen ervaring. Een aantal keren was ik ziek, soms zelfs ernstig. Toch voelde ik mij niet ongelukkig noch vond ik mijn leven minder waard. Ziek zijnde kreeg ik extra aandacht van mensen uit mijn omgeving. Hierover mijmerend werd mij helder dat niet gezondheid alles is, maar het aandacht hebben voor elkaar. Ervaren dat je graag mensen ziet en door mensen gezien wordt is voor mij de kern van leven. Als gelovige duid ik deze momenten als uitingen van het aanwezig zijn van God in ons leven. Deze duiding maakt de momenten niet kostbaarder dan dezelfde momenten bij een ongelovige. Geloven helpt mij om mij in dezen niets wijs te (laten) maken; want voorlopig zal ik de woorden waarmee ik dit artikel begon nog wel blijven horen.

Theo Koster

Theo Koster OP

Theoloog en emeritus studentenpastor

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.