Wat gebeurde er namelijk? Een kind stelde een kindervraag, waar twee volwassenen een volwassen antwoord op gaven. Beide hoogleraren gingen wel op hun hurken zitten, maar sloten niet echt aan bij de beleving van een jongen van zeven. Want wat interesseert een zevenjarige vooral? Spel en speelsheid! Dáár zou een antwoord bij moeten aanknopen. Verrassenderwijs komt er dan een inzicht tevoorschijn dat relevant is voor kind èn volwassene, voorbij het dilemma vrijzinnig of rechtzinnig.
Ik neem even mijn kleinzonen van 5 en 9 als voorbeeld. Als ze komen logeren, is hun rugzakje voor de helft gevuld met knuffels. Voor het slapengaan lees ik de verhalen voor van Paulus de Boskabouter. Of het nu de knuffels zijn of Paulus, op de grens van dag en nacht beleven mijn kleinzonen van alles, in een verdubbelde werkelijkheid. Zo ervaren ze geborgenheid, humor, spanning, gemene streken en goede daden.
Het gaat er hun helemaal niet om of knuffel ‘Haas’ een echte haas is, net zo min als het een punt is of Paulus echt bestaat. Zouden ze mij dus vragen ‘Opa, bestaat God?’, dan zou ik zeggen: ‘Natuurlijk bestaat God. Jullie geloven toch ook dat je niet kunt slapen zonder je knuffels? En Paulus zie je toch zo voor je?’. Het gaat hun erom dat ze iets beleven, niet of het ‘echt’ bestaat.
Die vraag naar het ‘echte’ bestaan heeft de wetenschap ons opgedrongen. Daarom komt Anco uit bij een professor. Zowel de vrijzinnige als de rechtzinnige hoogleraar sluit aan bij de wetenschap, want gaat uit van één enkele beslissende werkelijkheid. Logisch dat dan de vraag naar het bestaan van God problematisch wordt, want God wordt pas mogelijk door het verdubbelen van de werkelijkheid. Beperk je je tot één enkele werkelijkheid, dan kom je òf uit (vrijzinnig) bij een abstracte God die liefde is, schoonheid, creativiteit, energie, of essentie. Òf (rechtzinnig) God manifesteert zich als persoon in zijn (zelden haar) enige echte geschapen werkelijkheid en in Jezus. De vrijzinnige schaft de verhalentaal af, terwijl de rechtzinnige het verhaal tot werkelijkheid verheft.
Waarom bevredigt dit niet? Omdat beide hoogleraren van één werkelijkheid uitgaan. Hun volwassen ernst voorkomt het verdubbelen van de werkelijkheid – waar mijn kleinzonen nog meester in zijn. Volwassenen hebben afgeleerd om te spelen. Vooral als het levensvragen betreft, gaat het gezicht op strakke ernst. Dus ook bij Anco’s vraag. God kom je echter alleen tegen als je kunt spelen met werkelijkheden.
Sinds de opkomst van de wetenschap gaan volwassenen slecht om met het menselijk vermogen tot zingeving. Mensen zijn de enige diersoort die in staat is om de direct zichtbare werkelijkheid te verdubbelen. Met een gereedschapskist vol symboliek kunnen zij zich een uitgebreid beeld vormen van een extra dimensie in de werkelijkheid en daar van alles aan beleven. Alle religies doen dat, en komen dan uit bij God, goden, geesten en nog veel meer.
Die verdubbeling van werkelijkheden gebeurt met beelden, zoals metaforen. Daarvan leven behalve religie ook taal en kunst, en zelfs wetenschap. Het zingevingspel met de verbeelding wordt door atheïsten evenzeer gespeeld als door gelovigen, maar het wordt zelden herkend als spel. Alleen kinderen spelen dat spel onbevangen. In de opvoeding, inbegrepen geloofsopvoeding, leren kinderen het spelen af.
Religie is een spel om afwezigheid en leegte present te stellen door met beelden de werkelijkheid te verdubbelen. De valkuil is om dan aan het resultaat te hechten alsof het ‘echte’ werkelijkheid zou zijn. Maar het gaat om een andere werkelijkheid dan die van de wetenschap. God valt te beleven in woord en gebaar, in verhalen en rituelen. Het is vervolgens zaak om die God als anders te eerbiedigen en niet op een menselijke manier vast te leggen, niet in abstracties en niet als persoon.
Als gelovigen – vrijzinnig of orthodox – hun spelkant herontdekken en worden als een kind, kunnen zij zich aan de ernstkramp ontworstelen. Dan vraagt geen kind nog of God bestaat. En zelfs geen atheïst.
Waar Woord
Word en als kind
Waarvan God Gehoord
Volwassen zich in het koninkrijk van God en Hemelrijk op aard bevind
Meester Vrind Gezel
J unie Welzijn Bestel
Dank je wel.
Mag ik één opmerking plaatsen . Vrijzinnigen schaffen de verhalentaal niet af, maar creëren hun eigen speelse verhalen, of illustraties. “Een knotwilg is een boom, maar ook een beeld van een persoon, die telkens wordt gekortwiekt, en toch niet kapot is te krijgen.” ’n Hollandser beeld kun je niet verzinnen.
Prachtig essay. Spelen met een verdubbelde werkelijkheid, “het gaat om een andere werkelijkheid dan die van de wetenschap.” Doet mij denken aan de katholieke theoloog James Alison, die in zijn christelijke geloofsverkondiging voor volwassenen (Jesus the Forgiving Victim: Listening for the Unheard Voice) God omschrijft als “de Andere ander”, als contrast met de sociale ander om ons heen. In tegenstelling tot de sociale ander is de Andere ander niet in competitie met iets wat bestaat, noch verkeert hij op hetzelfde niveau als wij. God is niet een van de wezens in onze werkelijkheid. Precies wat André Droogers dus schrijft.
Droogers´(D): ´God wordt pas mogelijk door het verdubbelen van de werkelijkheid´.
Een te persoonlijk verhaal over kleinkinderen naar bed brengen, met knuffels en voorlezen – een aandoenlijk typisch Westers tafereeltje! *- moet D´s projectie (zie boven; ´t zal toch geen theorie zijn?) aanvaardbaar maken. Begrijpelijk! Want met hallucineren, toch ook een veelvuldig voorkomend verschijnsel van de voorstelling van een meervoudige werkelijkheid, was hij er niet uitgekomen. Of wat mij betreft misschien wel, maar denk ik niet bij een groter lezerspubliek. Daarvoor geldt vandaag dat als je dubbel ziet, je gek of dronken bent, en geen god ziet of zoiets. Met lieve jonge kinderen ligt dat wat anders. Dan mag het en kan het nog. Vandaar.
Echt of onecht, wetenschappelijk of niet, kinderlijke fantasie of hallucinatie, het lijkt de cultureel-antropoloog D. niets uit te maken. In wat voor een wereld verbeeldt hij zich te leven? Een vierdimensionale?
* Doet ethnocentrisch aan.