Deze aannames kloppen van geen kant. Wie een beetje oplet ziet dat moslims in Nederland zich al jaren uitspreken uit tegen de radicale islam. Er bestaan in Nederland zoveel stichtingen en organisaties waar moslims aan verbinding werken. Dat mainstream media hier geen aandacht gaan schenken is een ander verhaal, maar dat betekent niet dat het niet gebeurt.

Ook ben ik het niet eens met de onzinnige aanname dat de islam een gevaar is voor onze dochters en LHBTI-gemeenschap. Ik weet nog dat er in 2011 een scene was in Goede Tijden Slechte Tijden waar twee homoseksuelen de liefde met elkaar bedreven. Ons land stond op z’n kop. Daarnaast wil ik graag de politici vragen die ons vrouwen wil ‘beschermen’ tegen de islam vragen om iets te doen aan het grootste gevaar voor vrouwen, namelijk het mannenbolwerk.

Het is toch van de zotte dat anno 2017 Nederland nog steeds geen vrouwelijke premier heeft gehad, vrouwen nog steeds minder verdienen voor hetzelfde werk in vergelijking met mannelijke collega’s en media vrouwen nog steeds wegzet als sekssymbolen. Vrouwen worden neergezet als incompetent als het gaat om leiderschap. De meeste films portretteren vrouwen als side-kicks en áls een vrouw de hoofdrol heeft, dan is het een romantische komedie. Wanneer vrouwen macht of zendtijd krijgen spreken we alleen maar over haar verschijning en nemen we haar vaak minder serieus. Dit heeft niets met islam te maken, maar meer met onze kijk op vrouwen als samenleving in z’n geheel.

Daarom blijft het vreemd om politici in de debatten steeds te horen over de islam en onze Nederlandse identiteit. Dat wij onze Nederlandse identiteit aan het kwijtraken zijn, alsof identiteit iets is wat vaststaat. Als antropoloog stoor ik mij ten zeerste aan het aanhalen van ‘onze identiteit’ als thema in de aanloop naar de verkiezingen. Het gebruik van deze term vergroot namelijk de wij-zij gevoelens in een land dat al genoeg gespleten is door polarisatie en verdeeldheid.

De angst die wordt gecreëerd door te stellen dat onze identiteit in gevaar is zorgt ervoor dat we niet meer naar feiten kijken, maar alleen nog naar onderbuikgevoelens luisteren. Bijvoorbeeld dat moslims gevaarlijk zijn en dat vele van hen radicaliseren. Terwijl als we naar de feiten kijken, juist mensen in Nederland steeds radicaler worden in hun uitspraken. Zowel online als offline beledigen we alles en iedereen.

Onder het mom van vrijheid van meningsuiting zijn we het gewoon gaan vinden om hele geloofsgroepen of groepen van een bepaalde afkomst te beledigen. Xenofobie, islamofobie, homofobie of Afro-fobie, het is gewoon geworden. Een identiteit kan niet verdwijnen, maar barmhartigheid en liefde voor elkaar wel! Daarom vraag ik u allemaal om op 15 maart uw hart te laten spreken, en niet uw angst, zodat we als een inclusieve samenleving verder kunnen bouwen aan een Nederland voor iedereen.

Sandra Doevendans

Sandra Doevendans

Antropoloog / Trainer / Coach

Sandra Doevendans is antropologe, trainer en coach. Daarnaast is ze statenlid voor de PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland.
Profiel-pagina
Al 5 reacties — praat mee.