PVV-kamerlid Hero Brinkman is druk in de weer met de vermeende corruptie in het Noord-Hollandse, twittert elk detail van deze belangwekkende kwestie het land in, en probeert tegelijkertijd de jongeren PVV-beweging van de grond te krijgen, maar wordt daarin, naar eigen zeggen, met methodes die Pyong Yang niet zouden misstaan, tegengewerkt.

Dion Graus wurmt zich in allerlei bochten om aan te geven dat het niet zijn schuld is dat hij uit de parlementaire commissie over de bankencrisis is gestapt. Mr. Animal Cop van de PVV wil het doen voorkomen dat het de parlementaire elite was die de vreemde PVV’er in de bijt ongewenst verklaarde en dat hij daarom wel moest vertrekken. Helaas kon hij geen details over deze onfortuinlijke kwestie prijsgeven, zo verklaarde hij bij Pauw & Witteman.

De vraag die gesteld moet worden is waar het islamdebat gebleven is? De PVV, Wilders voorop, heeft immers het primaat over de heikele kwestie van de islam en de moslims in ons prachtige vaderland. Goed, Wilders is nog wel op de thee, sorry, koffie, gegaan bij het Haagse homostel dat uit zijn buurt was weggepest, denkelijk door Marokkaanse rotjochies. Maar het lijkt er zomaar op dat de islam en de moslims even geen hot issue meer zijn. Is daarmee ook vastgesteld dat de PVV en Wilders inderdaad mainstream zijn geworden? Er is immers wel wat meer aan de hand dan alleen die moslims?

Ik ben van mening dat de moslims en islam nog steeds hoog op de PVV-agenda staan en dat er dus feitelijk niet veel veranderd is in de motieven en strategie van de Partij voor de Vrijheid. Ik zie het zo. De PVV is nu ruim een jaar gedoogpartner, is vertegenwoordigd in de Provinciale Staten. De PVV breidt zijn machtsbasis geleidelijk uit en verspreidt het PVV-gedachtegoed op slinkse manier. De PVV kan het zich permitteren even geen aandacht te geven aan het islamdebat. Door zich te werpen op in dit artikel genoemde onderwerpen en andere kwesties, wekt de PVV de indruk een brede partij te zijn geworden. Je hoort het ook in diverse commentaren. De PVV wordt steeds ‘gewoner’, net als de andere partijen. Maar vergis u niet, het virus van de uitsluiting verspreidt zich. Het is de jaren voordat de PVV gedoogpartner werd en aan het begin van de kabinetsperiode in ruime hoeveelheden de samenleving in gespoten. De PVV kijkt nu met haar armen over elkaar toe hoe anderen het virus verder verspreiden, zoals minister Leers in zijn migrantenbeleid en minister Rosenthal die ferme taal over Iran spreekt. Wie om zich heen kijkt op feestjes en verjaardagen merkt dat het steeds meer usance wordt om op de PVV manier over moslims en islam te spreken. Laat het virus zijn werk maar doen, zie ik partij-ideoloog Martin Bosma denken.

Weest u gerust. De PVV komt vanzelf weer terug met de anti-islamretoriek en dan zullen we zien dat de PVV-isering van de samenleving weer een stapje verder is gekomen.

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.