Het aan de kaak stellen van alle vormen van discriminatie en racisme is een goede zaak. Maar achter de ideologie van het anti-racisme schuilen merkwaardige trekken. Laat me uitleggen wat ik bedoel. Het was de filosoof Louis Althusser die stelde dat elk mens in een samenleving opgroeit die doordesemd is van een bepaalde ideologie, een wijze van het beschouwen van zichzelf en zijn omgeving. De mens is zich die ideologie echter niet of nauwelijks bewust en hij is dan ook niet in staat om over die ideologie heen te kijken. Zijn horizon is door diezelfde ideologie beperkt: hij zit erin gevangen.

Deze laatste vorm van ideologie hebben de aanhangers van het anti-racisme en discriminatiediscours overgenomen. Hun verwijt aan de blanken, de Westerlingen is dat zij bewust en vooral onbewust gevangen zitten in hun eigen superioriteitsgevoel en daar niet boven uit kunnen stijgen. Het hele systeem is van ideologiewege verrot.

Het probleem met een dergelijke opvatting is dat het gesprek met de anti-racisme- en discriminatielobby op deze manier heel erg moeilijk zo niet onmogelijk wordt. De ‘blanken’ of ‘westerlingen’ zien hun eigen discriminerend houding en meningen immers niet. Het is een groot dilemma waarvan de contouren zichtbaar werden in de zwartepietdiscussie.

Lees hier verder.

Bron: The Post Online

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.