Daarom had Knevel het van de week zo mooi bedacht: de christen van Egyptische herkomst en politicologe Monique Samuel zou komen uitleggen hoe bar de islam tekeer gaat in Egypte. Tot grote schrik van Knevel weigerde zij echter het conflict tot religie te reduceren. Terwijl ze de Moslimbroederschap als schuldige aanwees, liet ze haar grote waardering voor de islam blijken. Lastiggevallen door enkele jonge moslims in Nederland benadrukte ze nog eens dat ze niets tegen de islam heeft, maar wel tegen politieke terreur en ook tegen intimidatie op straat.

Dat was helemaal niet naar de zin van Knevel. Wat te doen? De avond erna toont Knevel beelden van de cabaretier Hans Teeuwen die het recht op onbeperkt beledigen opeist, met name van islam en Koran. Over jodendom is hij wat terughoudender, lijkt het, maar hij zelf voelde zich toch ook geremd wat de islam betreft en dat vond Knevel zorgwekkend. Vervolgens maakt Knevel deze persoon tot zijn bondgenoot – bien etonnés de setrouver ensemble – door dit (vermeende) recht tot onbeperkt beledigen als de hoeksteen van de democratie te verklaren.

Iemand van Elsevier was ook wel bereid om te benadrukken dat Samuel erg naïef was geweest door “intimidatie door moslims te belonen”. Nu had Samuel dat helemaal niet gedaan, maar Knevels doel was bereikt: zijn gast van vorige avond werd bij absentie neergesabeld en als naïef voorgesteld. Het anti-islamisme was weer in ere hersteld, met behulp van sprekers die zowel het christendom als de islam verafschuwen (Teeuwen) en het non-discriminatieprincipe negeren (Elsevier). Listige vent, die Knevel!

Bekijk hier de uitzending met Monique Samuel.
Bekijk hier de uitzending een dag later over o.a. de uitspraken van Monique Samuel.

Marcel Poorthuis

Marcel Poorthuis

Hoogleraar Interreligieuze Dialoog

Marcel J.H.M. Poorthuis (1955, Hilversum) studeerde theologie aan de Katholieke Theologische Universiteit (KTU) te Utrecht en muziek aan …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.