Plot

Nev is fotograaf in New York en wordt benaderd door de 8-jarige Abby. Ze vraagt hem of ze één van zijn foto’s mag schilderen. Er ontstaat een vriendschap en Nev wordt overladen met de mooiste schilderijen. Na 8 maanden is hij bevriend met Abby’s hele familie zonder één lid ervan ooit in het echt te hebben gezien. Megan, de oudste zus uit de familie, wordt verliefd op hem, en hij op haar. Maar er lijkt van alles niet te kloppen…

Trailer

Als je de trailer van de film ziet, verwacht je een thriller of een horror-film. Catfish is geen van beide, maar daardoor niet minder spannend.

Analyse

De film stelt een aantal dringende vragen, waaronder: kun je mensen vertrouwen zonder ze in de ogen te kijken? Het internet geeft ons de unieke mogelijkheid ons mooier voor te doen dan we zijn. Mensen gebruiken deze om kansen te creëren die ze anders niet zouden hebben. De waarheid speelt daarbij soms een ondergeschikte rol.
Ik vraag me af wat daar nou nieuw of bijzonder aan is. Doe ik me in het dagelijks leven ook niet anders voor? Scheer ik me niet een keertje extra voor een date? Trek ik niet een pak aan naar een sollicitatiegesprek? Praat ik niet netter dan normaal in bepaalde kringen? Ik toon uitvergrote versies van passende kanten van mijn persoon; dat helpt mij verder. Internet vergroot die mogelijkheden alleen. Dat is een gevaar voor de een en een uitkomst voor de ander.
Maar iedereen weet toch dat iets niet opeens waar wordt doordat het op internet staat? Dat geldt voor nieuws en ook voor mensen.
Pas in de ontknoping van de film wordt de titel verklaard. Dan valt de boodschap op zijn plaats. En wat voor boodschap! Dit is zo’n film die nog wel even in je hoofd blijft hangen en je confronterende vragen stelt.

– Hoe ‘echt’ ben ik online? En hoe ‘echt’ ben ik in het echt?
– Doe ik me soms mooier voor dan ik ben? Hoever ga ik daarin?
– Wat levert dat me op? Wat kost dat me?
– Wie is eigenlijk te vertrouwen? Ben ik zélf wel te vertrouwen?

Gegevens film

Catfish Documentaire, 87 minuten, 2010. Regie: Henry Joost, Ariel Schulman. Met: Melody C. Rosher, Ariel Schulman, Yaniv Schulman. IMDB: www.imdb.com/title/tt1584016/

Bron: www.youtube.com
Gauwain-twitter

Gauwain van Kooten Niekerk

docent Levensbeschouwelijke vorming, redacteur Het Filmgesprek

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.