Ten eerste is het niet de kleine groep jongeren die het verpest voor de rest. Het zijn de beeldvormers en de gulzige consumenten daarvan die het verpesten voor de rest. Dus laten we eerst die verantwoordelijkheid aan de juiste personen teruggeven.

Wat die jongeren betreft: die verpesten het puur voor zichzelf en hun slachtoffers. Mijn persoonlijke last zijn niet die jongeren, maar de consumenten die het verkeerd ‘verworven’ beeld graag willen projecteren op mij, een Nederlander met Marokkaanse ouders en krullen. En het doordraaien, daar zijn een aantal oorzaken voor op te noemen die men, misschien tegen de zin, zou moeten zoeken op verschillende niveaus. Namelijk op historisch, politiek, sociaal, economisch en biologisch niveau. Maar die ook door verschillende disciplines zouden moeten worden verklaard. Problemen van deze aard of symptomen daarvan zijn zelden verklaarbaar of zelfs oplosbaar door eenzijdig inzicht, blinde reacties of eindeloos debat.

FatiNL

In mijn boek Hoe overleef ik Nederland? 99 ideeën voor Marokkaanse jongeren worden perspectieven geboden aan Marokkaanse jongeren in Nederland om iets te maken van hun leven. Maar deze perspectieven worden pas genoemd nadat eerst en vooral de nadruk wordt gelegd op de veelzijdige oorzaken van problemen en spanningen die deze jongeren vaak kunnen ondervinden, thuis en in hun omgeving. Problemen en spanningen die al aanwezig zijn voordat wij kennis maken met de maatschappelijke symptomen daarvan.

“Je moet niet verwachten dat die vogel mooi zal vliegen als zijn vleugels worden gebroken in zijn kuikentijd.” Dit is de zin waarmee het hoofdstuk ‘Mishandeling en Conflict’ begint en de vinger op de zere plek lijkt te leggen. Een kind dat uit een sociaal-economisch laag nest komt, waarin een lege identiteit, verwaarlozing, taboes en sociaal verkregen spanningen vaak de enige erfenis zijn, moet nogal sterk in zijn schoenen staan wil het iets van zijn leven maken in de buitenwereld, waar ook nog eens een lading aan tegenstrijdige normen en waarden de deur barricadeert. Dat een aantal van die kinderen later ontsporen of doordraaien is enkel een kwestie van tijd en logica. Een fijn karakter ontwikkelt en gedijt bij de meesten in het algemeen vaak toch bij een veilige omgeving die zich niet alleen kenmerkt door de afwezigheid van gevaar en tekort maar ook door de aanwezigheid van structuur en toezicht. Nature and nurture noemen we dat in de biologie. Karakter en omgeving. De omgeving die wij met z’n allen creëren voor opgroeiende kinderen. Dus is het eigenlijk de kleine groep jongeren die het verpest voor de rest? Of zijn wij het die hen en alle onzichtbare anderen hebben verpest?

Fati Benkaddour is auteur van ‘Hoe overleef ik Nederland?’ (Uitgeverij Prometheus) dat vrijdag 5 februari 2010 in Amsterdam wordt gepresenteerd.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.

Fati Benkaddour

Docent Biologie, Docent Scheikunde en Psycholoog

Fati Benkaddour is auteur van het boek ‘Hoe overleef ik Nederland?’.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.