Mijn hoofddoek is ten eerste een verplichting van Allah, mijn Heer en mijn Beschermer. Ten tweede is het een bewijs voor mijn identiteit; moslim(a)! Geloof en uiterlijk? Je innerlijk is toch belangrijk, niet je uiterlijk? Inderdaad, je innerlijk is belangrijk. Maar wat ik hier binnen heb, kan ik niet vasthouden. Ik moet het uitstralen. Voor mij is uiterlijk dan ook belangrijk! Mijn hoofddoek is voor mij een uiting van mijn persoonlijkheid. Ja, mijn vrouwelijkheid valt niet weg hoor. Ik voel me nog steeds vrouwelijk, alleen vind ik dat zò belangrijk, dat ik dat voor mezelf wil houden. Bescherming? Zo kan je het ook wel noemen. Met een doekje? Maar ik schrijf er nu wel over? Nu ik denk aan alles dat bedekt of beschermd is… Het skelet, bedekt door het lichaam. Het lichaam, bedekt door een huid. Het oog, bedekt door het ooglid. Een granaatappel, bedekt door de schil. Het hart, de hersenen, het geld, het goud, het geheim. Alles wat bedekt en beschermd is. En ik als moslima…

Mijn hoofddoek leert mij zoveel. Niet altijd sta ik er bij stil. Mijn hoofddoek laat mij altijd zien dat ik het Woord van Allah, de Hoeder, draag. Het is niet zomaar een stukje stof. Het is ook een verantwoordelijkheid. Maar ook een gunst! Waarom? Dat is niet te vertellen, alleen te ervaren. Mijn hoofddoek geeft mij zelfverzekerdheid, moed en kracht. Als vrouw voel ik me dan sterk. Mijn hoofddoek maakt mij een persoon. Echter, of ik daarmee als vrouw aantrekkelijk word? Dat is een vraag voor de man. Naar mijn weten maakt mijn hoofddoek mij niet aantrekkelijk. Misschien wel opvallend, maar niet echt aantrekkelijk. Dat is ook van een ander niveau.

Maakt de hoofddoek mysterieus? Eerlijk gezegd vind ik alles wat bedekt en beschermd is enigszins mysterieus. Dat maakt het toch leuker en waardevoller? Tenminste, dat mag jij natuurlijk zeggen! Mooier? Ja, Allah zij dank voel ik me mooi, zowel met als zónder hoofddoek! Da’s natuurlijk mooi meegenomen, maar daar gaat het toch niet om, nu? Of wel? Mijn hoofddoek zegt tegen mij dat er wel belangrijkere dingen zijn op aarde dan de huid en het hoofd. Oh ja, vergeten! Mijn hoofddoek en mijn bijbehorende kleding gunnen mij meer tijd! Omdat ik iemand ben die best langzaam kan zijn, komt het voor mij goed uit dat het korter duurt, jezelf met hoofddoek naar buiten te werpen; voor de vrouwen onder ons!

Mijn hoofddoek. Eigenlijk gaat het bij mij om mijn bedekking. En mijn bedekking is ten eerste voor mijn Schepper, mijn Barmhartige en mijn Genadevolle. Allah. Het is mijn bedekking. Mijn bescherming. Mijn persoonlijkheid. Mijn identiteit.

Kübra Kaya begint binnenkort aan de studie Islamitische Theologie aan de Universiteit van Marmara in Istanbul. Ze werkte als islamitisch geestelijke verzorgster in een gesloten jeugdinstelling en op het stafbureau van het Contactorgaan Moslims en Overheid. Kübra is een van de Nederlandse deelnemers aan het European Project for Interreligious Learning (EPIL).

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
1591742180361

Kübra Kaya-Elçi

Kübra Kaya-Elçi is werkzaam als islamitisch geestelijk verzorger.
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.