Wat mij betreft zouden we meer ruimte moeten hebben om deze vragen in het onderwijs, in onze dagelijkse ontmoetingen en tijdens bijeenkomsten te stellen. Het leidt tot oprechte nieuwsgierigheid en verwondering, waarmee je je kunt ontwikkelen.

Nu, vele jaren later, raak ik nog steeds gefascineerd door het complexe van ons grote universum en het kleine leven. Ik lees nog steeds veel over kwantummechanica, neurowetenschappen en neuropsychologie en ik volg de ontwikkelingen op de voet. Op veel vragen heb ik inmiddels antwoorden kunnen vinden. Ik kom dan uit op enkele kernwoorden; liefde, energie, verlichting en harmonie.

Wat kun je met deze woorden doen? Het lijkt voor de hand te liggen, maar verbinding is het woord. Geloof, religie en wetenschap vullen elkaar namelijk aan. Zo doe ik bijvoorbeeld aan meditatie en ik verzamel alleen mensen om mij heen die op dezelfde frequentie zitten. Mensen die openstaan voor nieuwe inzichten en die leergierig zijn om samen te werken, te bouwen en te verbinden.

Vragen over mijn geloof

Ik krijg regelmatig de vraag of ik geloof. Het komt er op neer dat er vooral interesse is voor uitleg over de stereotype beelden die mensen hebben van gelovigen. Zo’n geloofsgesprek eindigt niet zelden in een reeks vragen over de islam.

Het valt mij elke weer op hoe weinig mensen daadwerkelijk weten waar de islam voor staat. Dat geldt ook voor moslims zelf. Ik ben geen geweldige verhalenverteller, maar ik kan wel mijn (bescheiden) kennis over de islam overdragen wanneer ernaar gevraagd wordt. Ik voel dat dit een van mijn verantwoordelijkheden is, ook vanuit mijn positie als bruggenbouwster/ondernemer. Ik moet mij open en kwetsbaar opstellen, om verbinding te kunnen maken van mens tot mens. De waardering na afloop sterkt mij in mijn opstelling. Mensen reageren met: ‘bedankt voor je tijd en uitleg’, ‘dat wist ik niet’, ‘goed om te weten’. Het ligt dus aan onszelf hoe we elkaar willen leren kennen.

energie
Alles groot en klein is energie. Beeld door: Pixabay

Vertroebeling

Ik merk dat de afgelopen twee decennia ook voor moslims de islam vertekend en vertroebeld is geraakt. Sinds ‘9/11’ is de nadruk komen te liggen op regels – van wat wel en niet mag – wat halal en wat haram (geboden en verboden) is. Sterker nog; God, Allah, heeft een antropomorfische benadering gekregen terwijl dit een van de grootste verboden is binnen de islam zelf. De tawheed (eenheid van God) wordt eenzijdig uitgelegd, vanuit een salafistisch perspectief, waardoor in mijn beleving de zoekende moslimjeugd te weinig ruimte heeft gekregen om zelf antwoorden te vinden op de geloofsvragen.

Dit alles verkapt de spiritualiteit van de islam, waardoor veel moslims wel praktiseren, maar in mindere mate dat diepe gevoel van geloven en verbondenheid met het goddelijke daadwerkelijk ervaren. Gebruiken en rituelen worden slechts plichtgetrouwe handelingen die een innerlijke overtuiging missen. De mystieke interpretaties uit het soefisme nodigen bijvoorbeeld uit om naar jezelf te kijken, jezelf te onderzoeken en om jezelf te ontwikkelen. Van daaruit kun je het goddelijke proberen te raken. In de kerk zegt men: ‘God/Jezus zit in onszelf’ en Boeddha zei: ‘Betwijfel alles en vind het licht in jezelf.’

Spiritualiteit en energie

Het zijn dus zowel moslims als niet-moslims die mij er aan herinneren om de spiritualiteit in de islam te blijven benoemen en uit te leggen. Ik zou willen dat mensen die bezieling tonen in de benadering van elkaar. Die bezieling delen we allen, en die bezieling loopt dwars door alle religies, levensbeschouwingen, politieke ideologieën en zelfs wetenschap heen. Een ziel die overal in zit: liefde. Het mooie is dat liefde energie is – en alles bestaat uit energie. Liefde en vrede (harmonie) zijn niet voor niets de universele kern van alle religies en levensbeschouwelijke stromingen.

Bezieling delen we allen, en die bezieling loopt dwars door alle religies, levensbeschouwingen, politieke ideologieën en zelfs wetenschap heen.

De wijze waarop ik geloof en overtuigd ben van een hoger bewustzijn, die onderdeel uitmaakt van alles wat is, wordt versterkt door wetenschappelijk onderzoek. Die heeft aangetoond dat tot in de kleinste micromolecuul alles tot één iets is te herleiden, namelijk; energie. Energie is veranderlijk, stuurbaar en vervormbaar, maar het is er altijd. Hieruit bestaat en ontstaat alles. Ook wijzelf.

Wanneer energie al heel lang één kant op is gestuurd, en vervormd, zal het dat blijven doen totdat je het een andere kant op stuurt en blijft aansturen. Het is dus nodig dat we gebruik maken van deze kennis. Daarom probeer ik oude wijsheden, nieuwe kennis en inzichten over energie en liefde te gebruiken om alles de positieve kant op te sturen. Hier mediteer ik op, hier handel ik naar en op dit punt nodig ik anderen uit om mee te bewegen. Wanneer we dit als collectief zouden doen, in ons handelen en denken, kunnen we een verlichte staat van zijn ontwikkelen. Volgens mij zou er een hemel op aarde kunnen ontstaan. Dit is waarin ik geloof.

Fatima Akchar

Fatima Akchar

founder Rolmodellen Bureau

Fatima Akchar is afgestudeerd als sociaal pedagogisch hulpverlener aan de Academie voor sociale Professies van de Haagse Hogeschool. Zij is …
Profiel-pagina
Al 15 reacties — praat mee.