“Ik kan wel inpakken straks…”.“Het is toch niet te doen op deze manier…” en: “Op een gegeven moment is het ook een beetje klaar hè?” zegt Rutger op verschillende momenten in de eerste aflevering. De manier waarop het programma is bedacht laat een perspectief zien dat in alle eerlijkheid onderbelicht is. Die van de ‘angstige’ witte man die best mee wil gaan met de tijd maar behoefte heeft aan begrenzing. Hoe ver moet je met de ander meegaan?

Het laat zien waar mannen zoals hij ‘last’ van hebben sinds ‘de ander’ mondiger is geworden, meer ruimte is gaan claimen en open en duidelijk zegt: ‘Jouw grappen bevallen mij niet’. Tja, wat doe je dan? In eerste instantie heeft Rutger de neiging om zijn recht op grappen te legitimeren. Een tikkeltje provoceren. En wat als die grappen ten koste gaan van de ander? Ligt dat dan aan de ‘gevoeligheid’ van de (witte) woke student, de politicus met een migratieachtergrond of de vrouwelijke activist van kleur?

De boodschap van Rutger is glashelder: ik wil graag mijn ding kunnen doen en zeggen, want als ik naar jullie luister, mag ik niets meer doen of zeggen. Overal nemen ‘jullie’ aanstoot aan. En zo begrenzen ‘jullie’ mij in mijn grappen, woordkeuze, maar ook mijn baan. Want hij is bang dat hij straks weer in kan pakken als positieve discriminatie de norm wordt. De sfeer ademt sterk de boodschap: jullie woke-mensen zijn een bedreiging voor het bestaan (van de privileges) van mensen zoals ik. En… hij stelt niet de vraag: wat hebben jullie woke-mensen nodig in deze strijd om rechtvaardigheid en gelijkheid? Nee zijn vraag luidt: Wat heb ik nodig om met jullie om te kunnen gaan nu jullie mondiger worden?

Toch moet ik hem wat nageven. Hij probeert ruimte te maken voor het perspectief van de ander. Hij probeert te begrijpen. Hij laat zich verrassen en verwarren. En op momenten stelt hij zich kwetsbaar op. Maar hij moet die verbindende pogingen toch ook ergens begrenzen. Wordt hij te woke, dan verliest hij leden bij PowNed. Daarom lijkt het soms alsof hij zich minder woke presenteert dan dat hij is.

Is het programma uiteindelijk inclusief? Is Rutger bereid om de ander te zien zoals die zelf gezien wil worden? Is hij bereid om zijn perspectief helemaal los te laten? Is hij intrinsiek gemotiveerd om zich in te leven in de ander? Door de insteek van het programma kan het niet. Ik wil best de overige drie afleveringen afwachten. Door deze blog gaan meer mensen naar het programma kijken. Geen dank, Rutger. Ik geloof namelijk dat je best fouten mag maken en dat dat oké is zolang je ervan leert. En van elkaar leert. Voor mij is dat de kern van een inclusieve samenleving.

‘Inclusief Rutger’ wordt geproduceerd door TVBV en is vanaf vrijdag 13 mei wekelijks te zien om 22.20 uur bij PowNed op NPO 2. De serie bestaat uit vier afleveringen van elk 45 minuten. Lees het persbericht van PowNed.

20220407-_DSC1325-bewerkt

Sahar Noor

Senior adviseur, onderzoeker & moderator

Dr. Sahar Noor is senior adviseur, onderzoeker & moderator/dagvoorzitter inclusie & diversiteit, weerbaarheid, emancipatie & …
Profiel-pagina
Al één reactie — praat mee.