Mijn abonnement bij Vodafone loopt binnenkort af. Ik werd gebeld om mijn verlenging te bespreken. En omdat ik tevreden ben met mijn HTC Cha Cha, wil ik geen nieuwe telefoon. Waarom zou ik mijn goedwerkende smartphone aan de kant leggen om weer het nieuwste van het nieuwste te hebben? Alsof een telefoon niets waard is…

We weten niet goed meer wat écht waardevol is in het leven. Twijfel ik aan de houdbaarheid van een product, dan gooi ik het uit voorzorg in de kliko. Constateer ik een hardnekkig geel vlekje op mijn witte shirt, dan gooi ik het in de kledingbak van Amnesty International. Dat dan weer wel.

We ruilen producten in als ze ons niet meer bevallen, maar hoe zit dat met onze relaties? Hebben we trouwe vriendschappen? Geloven we in trouwe liefde? Of ruilen we onze vrienden of partner ook snel in als het ons niet meer bevalt?

Na een lange zoektocht, waarover ik het boek Hot Issues, eerlijk over seks schreef, besloot ik mijn maagdelijkheid te bewaren voor de man waarmee ik zou trouwen. De man aan wie ik trouw zou beloven en hij aan mij. De man met wie ik mijn hele leven en lichaam wilde delen.

Niet makkelijk in een tijd waarin seks iets is wat je kan doen wanneer en met wie je maar wilt. Een tijd waarin seks vooral een genotsmiddel is en sekspartners inwisselbaar zijn.

Dat ik mijn lichaam voor het eerst gaf aan de man die in alle opzichten voor mij koos, is voor mij een onbetaalbare daad van liefde. Van zo’n onschatbare waarde dat het niet meetbaar is.

Het christelijke geloof staat voor veel mensen synoniem aan een geloof vol regels. Maar ook in onze seculiere maatschappij worden regels gesteld. Ik ben toch gek dat ik geen nieuwe telefoon aanschaf als me dat zo makkelijk wordt gemaakt? Je bent toch gek als je geen seks hebt gehad vóór je zeventiende?

Diep van binnen geloof ik dat de God, die ik leer kennen door de Bijbel, beter weet wat wij nodig hebben dan wijzelf. Verlangen we niet allemaal naar iemand die helemaal voor ons gaat? Die jou niet inruilt voor een jonger of mooier exemplaar? Die toegewijd is en jou écht ziet zoals je bent? Door en door kent? Want dat betekent seks ten diepste: elkaar kennen. Eén zijn. Van ziel, geest en lichaam.

Dat is toch veel te waardevol om vrijblijvend weg te geven?

Esther Kaper

televisiemaker, journalist, schrijver, steunfractielid CU Noord-Holland

Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.