Toch niet waarschijnlijk

Nu sluit ik geen enkele mogelijkheid uit in het wispelturige Midden-Oosten, maar deze analyse grenst wel heel erg aan de wereld van de fantasie. In de eerste plaats zal het kalifaat, gesteund als het wordt door – individuele – Arabische financiers, ook in staat zijn raketten te verwerven die ze om het even richting elke Arabische of Israëlische stad zouden kunnen sturen. Bovendien is het onzinnig te geloven dat Hamas dat het Israël nu zo moeilijk maakt, haar hoofdkwartier naar Mosul zou verplaatsen. Hamas is immers prettig dichtbij de vijand en kan zo veel gemakkelijker toeslaan.

Toch is het kalifaat in zekere zin wel dankzij de westerse inlichtingendiensten ontstaan (en niet dankzij de Mossad). Immers, de Verenigde Staten, eertijds grootmacht van de wereld en zelfbenoemd maar ook als zodanig beschouwd verdediger van menselijke waarden, is moe, en heeft geen zin meer in te grijpen, laat staan troepen te sturen. De Amerikaanse soldaten zijn koud weg uit Irak en straks uit Afghanistan en het failliet van de Amerikaanse politiek tekent zich af: haar missies hebben hopeloos gefaald alhoewel ik Afghanistan nog niet wil afschrijven.

De Russen en Chinezen, de twee andere grootmachten, zijn mordicus tegen elke vorm van ingrijpen in de wereld. En Europa? Europa stelt militair strategisch niets voor, de retoriek van met name de Fransen ten spijt.

Dus de wereld is weer overgeleverd aan het vrije spel van lokale krachten, vooral in het Midden-Oosten.

ISIS is brutaal, trok zich niets aan van alle islamitische wetgeleerden als Qaradawi en al Maqdisi die allerlei voorwaarden hadden bedacht voor het oprichten van het kalifaat. Abu Bakr al Baghdadi, alias kalief Ibrahim, deed het gewoon en met groot succes.

Lees hier verder.

Bron: TPO

Jan Jaap de Ruiter

Jan Jaap de Ruiter

Arabist

Jan Jaap de Ruiter (1959) is arabist en de Arabische taal is zijn grote -professionele- liefde. Het Arabisch is een van de twee ankerpunten …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.