Hij is daar ook om met de leiders van Irak over het lot van de Jezidi’s te praten, die veel geleden hebben en beklemd zaten in het oorlogsgeweld tussen Irak, Turkije en IS. Hij heeft een ontmoeting met president Barham Saleh. Deze hoopt dat het bezoek zal bijdragen aan verbetering van de relatie tussen moslims en christenen. Die beelden van twee vertegenwoordigers, elk van een andere religieuze stroming, komen me bekend voor. Het is al heel lang geleden.

In 1218 ging een andere Franciscus in dezelfde richting. Het was gevaarlijk hadden ze gezegd. Er was een gruwelijke oorlog gaande tussen de Saracenen en de ‘christelijke’ kruisvaarders, vanwege hun doel om de stad Jeruzalem te heroveren. De door de kruisvaarders belegerde inwoners van Damiette zaten klem tussen het linies en leden honger. Franciscus vertrok toch vanuit Assisi en ging per boot naar Egypte, een lange reis. Zijn ontmoeting met de sultan is uitgebeeld in een kapel aan het Ortameer.

Zintijd_Sacro_Monte_OrtaKapelle_
Kapel XIV, Sacromonte, Orta San Giulio Beeld door: Felicia Dekkers

De kapellenreeks (gebouwd in 1590-1790) geeft in 20 episodes zijn leven weer in een combinatie van schilder- en beeldhouwkunst. Hier op de schildering in de achtergrond is de boot te zien en Franciscus die bij zijn aankomst aan de Egyptische kust direct gevangen wordt genomen. Op de voorgrond, uitgebeeld als een tableau vivant, zien we links de sultan op zijn zetel, in het midden een dienaar met een schaal met goud, die Franciscus net op dat moment weigert. Het geheel is levendig weergegeven, met allerlei spreekgebaren. Als je lang kijkt kun je ze bijna verstaan. Wat is daar gaande? Franciscus begroet sultan Malek al-Kamil met zijn vredesgroet, die vertaald heel erg leek op het Arabische as-salamu alaikum oftewel ‘vrede over u’.

Franciscus laat merken dat hij een kloof ziet tussen de oorlog en Gods wil voor vrede, dat hij een gezant van God is en niet van christenaanvoerder Pelagius. Hij houdt ook een vurig pleidooi voor zijn geloof. Al-Kamil wil naar hem luisteren omdat Franciscus hem en zijn geloof met respect benadert. Na hun gesprekken wordt hij onder bescherming tussen de linies door teruggebracht naar het kamp van de christenen.

Toen heeft het niet geholpen. Franciscus werd niet geloofd door de kruisvaarders, het vredesaanbod van de sultan geweigerd: zij wilden doorvechten en hebben jammerlijk verloren bij Damiette in 1219. Er zit tussen beide gebeurtenissen 800 jaar. Toch is de poging om tot een diplomatieke oplossing te komen beide keren uitzonderlijk en moedig. Paus Franciscus roept op tot eenheid en dialoog tussen de religies: “Vijandigheid, extremisme en geweld zijn niet in een religieus hart geboren: zij zijn het verraad van de religie. Wij gelovigen kunnen niet zwijgen als religie door terrorisme wordt misbruikt.” Hopelijk krijgt deze recente vredesoproep van een Franciscus meer gehoor dan 800 jaar geleden.

U kunt gratis verder lezen

Klik deze melding weg via het kruisje. Maar goede artikelen schrijven kost geld. Steun daarom onze schrijvers en word al vanaf € 5 per maand Vriend/in van Nieuw Wij.

Ik lees eerst het artikel verder.
Felicia Dekkers

Felicia Dekkers

Redacteur

Felicia Dekkers is Neerlandica en studeerde later theologie. Zij werkte in het onderwijs (MO en HBO) en daarna als (beeld)redacteur bij …
Profiel-pagina
Al 2 reacties — praat mee.