De levens van de profeten vormen een geweven tapijt aan ervaringen en ze krijgen elkaars woorden in de mond gelegd. De fasering in de profetenlevens is duidelijk. Van waarschuwen met compassie en wijsheid, maar ook met goddelijke vergelding en eindtijdbeschrijvingen, tot de Apocalyps die bij elk hoogmoedig, opstandig en gewaarschuwd volk plaatsvindt. Daarbij stelt de Koran dat er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen de profeten: geloof in alle profeten is het ware geloof (2:285). Een aantal aspecten maakt Jezus tot het enige buitenbeentje.
De Koran vindt het nodig Jezus vrij te pleiten van alles wat er over hem wordt beweerd. Daartegenover staan kwaliteiten die geen enkele profeet krijgt toegedicht. Hij is in de Koran Messias, ‘Woord van God’ en ‘Geest van God’ (4:171).
Bovennatuurlijke geboorte
Voor de Koran is Jezus’ wederopstanding – universeel voor de mensheid – het belangrijkste en indringendste ‘goede nieuws’. Op tientallen plaatsen verkondigt de Koran het nieuwe leven na de dood. ‘Hij brengt het levende uit het dode voort en Hij brengt het dode uit het levende voort; en Hij geeft de aarde leven na haar dood, en net zo zult u tevoorschijn worden gebracht’ (30:19). Voor de Koran is ook zijn wonderbaarlijke geboorte van grotere betekenis dan zijn lijdensgeschiedenis. De Koran pleit Maria daarbij vrij van de buitenechtelijke betrekkingen waarvan haar tijdgenoten haar beschuldigden, en kent aan Jezus een bovennatuurlijke geboorte toe.
De Koran stelt hem aan ons voor in zowel zijn historische als zijn toekomstige en zijn huidige vredestaak. ‘Vrede is met mij op de dag dat ik werd geboren, op de dag dat ik sterf en op de dag dat ik weer tot leven word gewekt’ (19:33).
Van de Wet of van het hart?
In de Koran wordt Jezus vergeleken met Adam. God schiep hem uit stof. Vervolgens zei Hij: Word! en hij was (3:59). Ook Paulus noemt hem de nieuwe Adam (Romeinen 5:15; 1 Korintiërs 15:45; 2 Korintiërs 11: 3). Zeggen de evangeliën iets anders? Als moslim dien je je bescheiden op te stellen als je je in andermans heilige boek verdiept, maar in de vorm van dialoog die tegenwoordig nodig is dienen we ons onverdroten en onbekommerd op elkaars terrein te begeven. Nergens zegt Jezus: ‘Ik ben God.’ Hij is de zoon, helemaal in overgave levend tot God; overgave aan God is een van de mogelijke vertalingen van het woord islam. Hij is de gezondene van God (Marcus 12:6 en Lukas 13). Volgens het evangelie van Johannes hebben de Joden hem beschuldigd van godslasterlijke identificatie met God om hem als godslasteraar te kunnen veroordelen. In de evangeliën trotseert Jezus voortdurend ‘de wet’. Hij geneest zieken op de sabbat, slaat geldwisselaars en handelaars de tempel uit en minacht openlijk de Joodse geestelijken die hem daarover kapittelen, en die hij ‘addergebroed’ noemt. Zijn geloof in God ging boven alles. Om tot elkaar te komen dienen we wat minder absoluut te zijn in het mensbeeld dat we van Jezus huldigen. Zoals Inayat Khan zei: ‘De boodschapper is een sluier over de boodschap en de boodschap is een sluier over God.’
We zien dan ook dat de Jezus van de Koran en de latere islamitische vroomheid – net als de Christus van het christelijk geloof en de christelijke hoop – veel meer is dan een louter menselijk wezen of eenvoudigweg een boodschapper die een boek brengt. Vaak spreekt de Christus van het evangelie door de eenvoudige menselijke Jezus van de islamitische vroomheid heen. Inderdaad: de vrije geesten van de islamitische mystiek hebben in de mens Jezus niet alleen het voorbeeld van vroomheid, liefde en wereldverzaking gevonden dat zij trachten na te volgen. Zij vonden ook de Christus die de tot vervulling gekomen menselijkheid belichaamt, een menselijkheid die door het licht van God wordt verlicht. Deze weerschijn van het goddelijk licht in het hart en in de ziel van de mens wordt in de taal van de islamitische mystiek tadjalli genoemd: de manifestatie van goddelijke schoonheid en majesteit in en door mensen. In dit begrip van de goddelijke manifestatie komen christelijke en islamitische Jezusbeelden op veel punten samen.
Schit-te-ren-de tekst.
Hij is de messias voor moslims?..echt niet! hij is een profeet en meer niet. Wel hun belangrijkste na mohammed maar lusteren doen ze niet naar zijn woorden. Ze luisterne liever naar menselijke woorden van mohammed en de hadith en sharia. Daar kun je tenslotte hele groepen mensen mee onderdrukken. En macht verwerven. Jezus en de koran staan dan ook heel ver van elkaar af.
Ik voel me geroepen om een aantal zaken onjuist te noemen in uw stukje. De Islam ontkent dat Jezus Christus Gods Zoon is. De Islam bestrijdt dat Jezus Christus is gekruisigd voor onze zonden en die van de wereld. En de Islam ontkent dat Jezus Christus is opgestaan.
Qur’an 5:17. Voorzeker, zij lasteren God die zeggen: “De Messias, zoon van Maria, is zeker Allah.”
Qur’an 4:
157. En om hun zeggen: “Wij hebben de Messias, Jezus, zoon van Maria, de boodschapper van Allah gedood”, – maar zij doodden hem niet, noch kruisigden zij hem (ten dode), – doch het werd hun verward, en zij, die hierover van mening verschilden zijn zeker in twijfel, zij hebben er geen kennis van doch volgen slechts een vermoeden en zij doodden hem gewis niet,
158. Integendeel, Allah verhief hem tot Zich en Allah is Almachtig, Alwijs.
In Qur’an 4:171 wordt de Godheid van Jezus ontkend.
Mohammed wordt boven Jezus gesteld.
Als jullie site nu al leugens begint te verspreiden zie ik de toekomst zwaar voor jullie in als redactie.
Wees wat kritischer in de te plaatsen stukken. Niet alle lezers slikken alles voor zoete koek.
Gods zegen aan u allen.
U ontkent dus dat Jezus voor de mensheid gestorven is, en dat is de crux van het hele Christendom. Islam en het Christendom zijn tegenovergestelden. Jezus is voor onze zonden gestorven aan het Kruis zodat wij mensen het eeuwige Leven krijgen. Dit wordt door islam dus heftig ontkend. Slechte zaak.
Ik roep moslims op om tot Jezus te komen.
Laatste 2 reacties zijn duidelijk geinspireerd door Wilders of een rechtse kerk. Jammer. Natuurlijk zijn er verschillen tussen islam en christendom, ook hele wezenlijke, maar om moslims op te roepen tot Jezus te komen: verschrikkelijk.
“Wie zeggen de mensen dat ik ben? (…) en wie zeggen jullie dat ik ben?”…… verschillen in het proberen te begrijpen wie en wat Hij voor ons was en is, zijn er altijd al geweest en die zullen er altijd blijven, waarschijnlijk…misschien is bescheidenheid met betrekking tot het eigen zeker weten een goede start om daarna de blik richten op de overeenkomsten in plaats van op de verschillen ……
Beste Frans,
wat is dat nu voor belachelijke conclusie ? Ik heb met Wilders niets te maken. Ik baseer mijn opmerkingen op de inhoud van de Koran en de inhoud van de Bijbel.
Zelfs voor iemand die niet gelovig is klopt mijn bewering, op basis van wat de boeken vermelden.
Je opmerking slaat werkelijk nergens op.
Met vriendelijke groet.
Wat een mooi stukje over Jezus. Ik vind hem een heel belangrijk persoon die geschapen (maar je mag ook verwekt zeggen) werd door God. In die zin zie ik hem als moslim ook als een kind van God.