Toch duiken soms hier en daar partijen op, vaak van lokale snit, die m’n aandacht prikkelen. Zo eentje zit er in Giessenburg, ik verklap nog niet de naam. Ik spiekte in het program en las dit:

*Weet je dat onze staatsschuld steeds verder stijgt?
Daarom moeten we uit de EU stappen en onze sterke gulden terug krijgen.
*Weet je dat veel rottigheid ons land binnen komt vanuit het buitenland?
Daarom grensbewaking weer invoeren.
*Weet je dat er veel mensen naar Nederland komen, omdat ze het hier beter vinden?
Daarom alleen buitenlanders toelaten die vanwege hun geloof, oorlogsgeweld of vervolging moeten vluchten.
*Weet je dat we niet voor alle banen mensen hebben?
Daarom buitenlanders die werk hebben en Nederlands spreken laten komen. Binnen 5 jaar geen werk meer, terug naar eigen vaderland.
*Weet je dat Israël steeds meer alleen komt te staan?
Daarom staan wij pal achter Israël.

Let op dat tutoyeren. Één keer raden welke partij dit is…U zegt de PVV-afdeling van Giessenburg? Fout! Dit is de partij van de liefde, de partij van onze Lieve Heer, de partij die zichzelf heeft gedoopt tot ‘Jezus Leeft’. Oprichter Jan van Ooijen woont met niet minder dan zestien kinderen op een reusachtige boerderij. Jan is beroemd sinds in hem het zalige idee openbaarde om gewapend met kwast in knalrode koeienletters JEZUS REDT te kalken op zijn dak. Het heeft ‘m veel juridisch getouwtrek gekost, maar Jan is een optimist en verklaarde dat “elke snippertje aandacht voor Jezus mooi is meegenomen”.

Da’s inderdaad mooi, maar behalve dat Jan de ballen verstand heeft van lokale politiek (gemeenteraadsleden gaan niet over staatsschuld, EU, migratiepolitiek of Israël) is natuurlijk de hamvraag of onze grote mensenvriend Jezus van Nazareth wel zo blij zou zijn met de naamsbezoedeling van deze light xenophobic dakevangelist uit Giessenburg.

Nee, dan de Perenpartij. Kijk, bij hen zou Jezus best willen aanschuiven aan de borreltafel. De oprichter Wim van Pelt, uit Zwijndrecht, maakt zich druk om de verdwijning van het Perenlaantje. Dit laantje is het langste en beroemdste perenhofje van Europa, echt waar. Er staan meer dan duizend perenbomen, omringd door bloemgewassen en vijvertjes met eendjes en hoentjes. Een lusthof voor de wandelaar, een oase voor vlinders, een paradijs voor vogels en: een Eden voor de honingbij.

God zei: “Het water moet wemelen van levende wezens, en boven de aarde, langs het hemelgewelf, moeten vogels vliegen.”

En God zag dat het goed was.

Maar het allermooiste, dat is wat ze in Gorkum uitdokterden: huis-tuin-keuken-ruilhandel. Jij doet iets voor mij, ik doe iets voor jou en we betalen mekaar in ‘blieken’ – een zelfbedachte munteenheid. Dus stel, jij kan niet je fietsband plakken maar je kan wel mooie bloemperkjes aanleggen, dan vind je op de site voor haast iedere klus een match. En zo helpen Gorkumers voor een appel en een ei mekaar uit de penarie. Is dit niet een excellent model van socialisme, solidariteit, armoebestrijding en buurmanschap?

En dat zonder verkiezingsgeklets en enig gezag Gods – kom daar maar eens om!

benzikavierk

Mohammed Benzakour

Schrijver en columnist

Mohammed Benzakour (Marokko, 1972) is schrijver en socioloog. Zijn nieuwste boek is verhalenbundel ‘De ogen van Fadil’ (2020). …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.