Vier jonge predikanten lanceren het Pamflet Kerk 2025 om de gelijknamige nota die binnenkort door de landelijke vergadering van de Protestantse Kerk in Nederland behandeld gaat worden, een kontje te geven. In deze nota, geschreven door secretaris Arjan Plaisier, regeert het realisme. De kerk moet niet langer krampachtig proberen een instituut in de benen te houden dat al over zijn houdbaarheidsdatum heen is. De jonge dominees beamen dat.

In  de maandageditie van Trouw van 12 oktober krijgen ze gelegenheid om hun hart te luchten. “Als ik wil, kan ik de hele dag vergaderen als een bestuurder”, zegt Jasper van Schaik, ter onderstreping van de kritiek van Plaisier op de kerkelijke vergadercultuur. Jantine van Iersel heeft kritiek op de kerkvorm: “Als iemand zomaar binnen zou komen, zou die niet begrijpen wat we doen”. Het is een echo van Plaisier’s opmerking over de kerkdienst als Chinees schouwspel.

Het is een beproefde protestantse traditie om de kerk voortdurend te willen verbouwen. Iedere tijd kent zijn ‘het is nu of nooit’. Zijn deze vier jonge herdershonden met hun handtekeningenactie de belichaming van de huidige variant?

Daarvoor lijkt mij hun pamflet toch wat te bleek en – hoe ironisch – te kerkelijk. Want wat wil men nu precies? Back to basics? Niet langer zuchten onder het juk van een voorbije vorm van de kerk? De sprong wagen en ons te laten zenden door de Geest? Het zijn allemaal kreten uit het pamflet, waar je het niet mee oneens kunt zijn, maar die tegelijkertijd weinig uitgesproken zijn. “Wat is het hoopvol dat we op een punt zijn aanbeland waarop we de kracht hebben gevonden om het roer radicaal om te gooien”, is een kernzin uit het pamflet. De ingewikkelde constructie onthult het problematische van dit pamflet. Het blijft steken in een oppervlakkige oproep, die bovendien nauwelijks breder kijkt dan de interne problematiek van een kerk in transitie.

Natuurlijk moet het in de kerk volledig anders. Dat is nooit anders geweest. Maar kom eens los van dat kerkelijk navelstaren en richt je op wat er in de wereld gebeurt en wat mensen echt bezig houdt. Het gaat mij niet om de toekomst van de kerk, maar om een kerk van de toekomst. Die relevant is en verstandige dingen doet en zegt, die een platform biedt voor discussie, verdieping en actie om de wereld een beetje mooier te maken. Daar knapt de kerk vanzelf ook van op. Want, vorm volgt inhoud. Laten we met dat laatste dan ook beginnen.

Toch nog even nagezocht. Inderdaad, dominee 2.0 is alweer drie jaar geleden. Waar blijft de tijd? Voordat je het weet is het 2025…

bert altena 2024 – kopie

Bert Altena

Predikant

Bert Altena (1963) is als predikant werkzaam in de Protestantse Gemeente Oost-Groningen. Hij promoveerde in de theologie en geeft …
Profiel-pagina
Nog geen reactie — begin het gesprek.